NAUKA

TEST KOJI OTKRIVA DA LI SMO BLIZU SMRTI Ne osjećate ove mirise? Ostalo vam je najviše pet godina života?!

Šokantna spoznaja

(A. Vr.)

3.10.2014

 

Imate više od 50 godina? Slabi vam osjet njuha? Prema najnovijem istraživanju provedeno na Univerzitetu u Chicagu, radi se o zabrinjavajućem znaku da vam je ostalo manje od pet godina života.

Objavljeno u naučnom časopisu PLOS ONE, novo istraživanje pokazalo je da je 39 posto osoba koje su pale na jednostavnom testu osjeta mirisa preminulo unutar pet godina od testiranja. U istom periodu, preminule je samo 19 posto onih koji su imali mali gubitak njuha, i samo 10 posto onih koji su imali potpuno zdrav osjet njuha, prenosi jutarnji.hr.

U istraživanju su naučnici koristili mirisne štapiće - nalik flomasterima, samo s mirisima umjesto boja. Radilo se o pet jednostavnih mirisa: pepermint, naranča, riba, ruža i koža.

Većina od 3005 sudionika istraživanja imalo je zdrav osjet mirisa - prepoznali su sve mirise, ili barem četiri od pet. Oko 20 posto prepoznalo je dva ili tri mirisa, a 3,5 posto prepoznalo je jedan ili nijedan miris.

Pet godina nakon prvog dijela testiranja, istraživači su pažljivo provjerili ko je od sudionika još uvijek živ, a rezultati su pokazali da su otkrili dosad najpouzdaniji način za predviđanje skore smrti - jedini pouzdaniji znak je teško oštećenje jetre, koji rijetko kad prolazi nezapažen. No, s druge strane, gubitak osjeta njuha često je nešto ćemu stariji ljudi ne pridaju posebnu pažnju.

- Gubitak njuha je poput kanarinca u rudniku, rekao je glavni autor istraživanja Jayant M. Pinto, profesor kirurgije na Univerzitetu u Chicagu.
Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

- Ne uzrokuje smrt sam po sebi, ali je glasnik, rano upozorenje da je nešto u organizmu gadno pošlo po zlu, da je nastala šteta. Naše otkriće moglo bi postati korisni klinički test, brz i jednostavan način identificirati pacijente s najvećim rizikom, rekao je Pinto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.