NAUKA

Astronomi iznenađeni: Snimljen veliki otrovni oblak

Pojavu snimila NASA-ina letjelica Cassini

(A. Sm.)

5.10.2014

Divovski otrovni oblak otkriven je iznad površine Titana, Saturnovog najvećeg mjeseca, a pojavu je snimila NASA-ina letjelica Cassini. Oblak je snimljen iznad Titanovog južnog pola, stoji u studiji objavljenoj u časopisu Nature.

Astronome intrigira činjenica da se neobičan oblak nalazi na visini od 300 kilometara od površine Titana, gdje se se obično ne formiraju tako visoko u atmosferi.

Prema podacima s Cassinija, astronomi su zaključili da je riječ o oblaku kojeg čine smrznute čestice otrovnog hemijskog spoja poznatog kao vodikov cijanid. Da bi se zamrznuo, vodikov cijanid mora biti izložen temperaturi od -148 stepeni Celzija, prenosi NASA.

Prisutnost tog oblaka govori i o tome da je Titan znatno hladnije mjesto nego što su to astronomi pretpostavljali.

Titan je vrlo poseban mjesec u Sunčevom sistemu, koji ima godišnja doba, a kako mu orbita oko Sunca zajedno s planetom traje 29 godina, svako godišnje doba traje 7 godina. Titan je posljednji put promijenio godišnje doba još 2009. godine, kada je sjeverna hemisfera prešla iz zime u proljeće, a južna iz ljeta u jesen.

Astronomi pretpostavljaju da je oblak na Titanu nastao zbog kombinacije više faktora: promjene godišnjeg doba koja je promijenila i cirkuliranja u atmosferi te smanjenu izloženost Sunčevoj svjetlosti, prenosi Dnevnik.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.