NAUKA

Prvi put u historiji: Fakultet nudi kurs o abortusu

Dosadašnja dukacija u SAD-u je na dosta niskoj razini

(A. Sm.)

7.10.2014

Kurs će ponuditi informacije o prvom tromjesečju trudnoće te sigurnom abortusu i zaštiti kao i kakva je mogućnost za pobačaj u različitim dijelovima svijeta

Naime, Univerzitet u Kaliforniji, San Francisco (UCSF) 13. oktobra kreće na internet platformi Coursera sa šestosedmičnim kursom naziva "Abortus: kvalitetna zdravstvena zaštita".

Djelujući primarno u okviru zdravstvene zaštite, kurs će ponuditi informacije o prvom tromjesečju trudnoće te sigurnom abortusu i zaštiti kao i kakva je mogućnost za abortus u različitim dijelovima svijeta.

Edukacija o abortusu u SAD-u je na dosta niskoj razini (u dvije trećine škola nema niti jedne lekcije o tome), a prema podacima Guttmacher Instituta svaka treća Amerikanka napravi pabortus do 45. godine života.

Doktorica Jody Steinauer sa UCSF-a, kazala je za The Daily Beast, kako se nada da će kurs smanjiti stigmu koja oko abortusa vlada u američkom društvu zbog koje se o toj temi rijetko javno raspravlja.

Također, boljom edukacijom, kazala je, trebao bi se smanjiti mortalitet žena koje abortuse rade u nesigurnim uslovima, prenosi Dnevnik.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.