NAUKA

Kometa veličine planine će projurit uz samu planetu Mars

Na udaljenosti manjoj 140.000 kilometara, pri brzini od 202.000 km/h.

(J. Be.)

17.10.2014


Mars će u nedjelju imati bliski susret s kometom veličine planine. Kometa Siding Spring projurit će uz sam planet na udaljenosti manjoj 140.000 kilometara i pri brzini od 202.000 km/h.

Kometa, kojoj je jezgra promjera 700 metara, proći će toliko blizu da će planet pogoditi čestice prašine i plinovi s kometa, a NASA je zbog blizine odlučila na sigurnu udaljenost pomaknuti svoje letjelice u orbiti Marsa.

Ranije je postojala i mala mogućnost da kometa čak i padne na Mars, no to je odbačeno. Najbolji pogled na kometu imat će upravo roboti istraživači koji se nalaze na Marsu i u njegovoj orbiti.Roveri Opportunity and Curiosity imat će najbolji pogled tokom prolaska komete.Sa samog planeta bi ovaj prolazak mogao stvoriti svjetlost sličnu polarnoj na Zemlji, ali mogao bi se i vidjeti kao iznimno sjajna vatrena kugla. Moći će se vidjeti i sa Zemlje, ali samo iz krajeva poput Australije ili JAR-a.

- Mi se nadamo da ćemo imati prve slike komete sa druge planete rekla je naučnica iz NASA-e Kelly Fast, prenosi news.com.

Kometa je dobila ime po australskom opservatoriju koji ga je otkrio prošle godine, uglavnom se sastoji od leda i prašine koji su formirali planete. U vrijeme formiranja planeta završio je na dalekom kraju Sunčevog sistema, u području pod nazivom Ortov oblak. Ali, umjesto da ostane tamo, on je prije nekoliko miliona godina krenuo na put prema našem dijelu Sunčevog sistema, najvjerovatnije kao posljedica nekog velikog sudara ili pod utjecajem gravitacije obližnjih zvijezda. Ali, sljedeći put Siding Spring će u naše krajeve doći tek za milion godina kad napravi puni krug.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.