NAUKA

Borba protiv gravitacije

Podizanje dojki operativnim putem

Prim. dr. Amela Karabeg

29.10.2014

Mastopeksija je estetski zahvat kojim se spuštene grudi podižu u normalni (viši) položaj. Zahvat se provodi kod dojki koje su (ili mogu biti) normalne veličine, ali je koža izgubila elasticitet te su se dojke sa svog prvobitnog - anatomskog položaja zbog nekoliko faktora (trudnoća, dojenje, gravitacija) spustile prema dolje i izgubile lijep izgled.

Viseće (ptotične) dojke javljaju se u toku života kao posljedica nestanka (atrofije) žljezdanog tkiva dojki. Ovaj prirodan proces starenja ubrzava mršavljenje, trudnoća, dojenje i menopauza. Prisutnost strija može pojačati izgled mlohavosti. Sve to dovodi do nepravilnog položaja bradavice i nastaju tzv. viseće dojke koje zahtijevaju korekciju u smislu promjene oblika, položaja bradavice (podizanje prema gore) i redukciju kože.

Estetskom operacijom podizanja ženskih dojki dobivaju se čvrste i pune dojke. Operacija se može izvoditi u bilo kojoj životnoj dobi. Kod ovog operativnog zahvata radi se samo odstranjenje kože bez reduciranja masnog i žljezdanog tkiva. Tokom operacije može se uraditi korekcija areole (smanjivanje promjera areole), a kod malih dojki moguće je učiniti u istom zahvatu i povećanje, odnosno mogu se postaviti odgovarajući implantati.

Planiranje zahvata

Prilikom inicijalnog razgovora s hirurgom bitno je da on shvati očekivanja i želje pacijentice i da objasni koje su mogućnosti i koji se rezultat može očekivati. Hirurg mora detaljno objasniti tok operativnog zahvata, anesteziju, moguće komplikacije, rizike i ograničenja te ožiljak koji ostaje nakon zahvata.

Prije zahvata potrebno je napraviti mamografiju i/ili UZV. Pušenje prije operativnog zahvata nije dozvoljeno 14 dana ili ga je neophodno smanjiti na 2-3 cigarete na dan. Potrebno je učiniti osnovne laboratorijske pretrage, snimiti srce (EKG), uraditi internistički pregled. Posljednji pregled prije operacije je pregled anesteziologa koji će dati mišljenje o mogućnosti opće anestezije, budući da je zahvat teško izvodiv u light ili lokalnoj anesteziji.

Operativni zahvat nije jednostavan, ali je siguran ukoliko ga provodi kvalificirani plastični hirurg. Unatoč tome, postoji, kao i kod svakog hirurškog zahvata, mogućnost komplikacija kao što su krvarenje, infekcija, hipertrofični ožiljak ili keloid, te reakcija na anestetike.

Nakon operacije ostaju ožiljci na tipičnom mjestu (u ovisnosti o tipu operativnog zahvata) koji se mogu prekriti grudnjakom ili kupaćim kostimom. Tok tipičnog hirurškog zahvata je praktično isti kao i kod smanjenja dojke, s razlikom da se tokom ovog zahvata ne odstranjuje masno i žljezdano tkivo, već samo suvišna koža.

U ovisnosti o stepenu spuštenosti dolaze u obzir i drugi operativni zahvati kao npr. koncentrična mastopeksija kod koje se učini samo koncentrično odstranjenje kože oko areole. Kod vrlo malih dojki ili prema želji pacijentice mogu se u istom zahvatu i povećati dojke ugradnjom odgovarajućih željenih implantata.

Prva njega

Neposredna postoperativna njega traje do 24 sata, a za to vrijeme provodi se stručna medicinska njega i daju upute o kasnijim postupcima kod kuće. Sljedeći dan dojke se sterilno previju, postavi se kompresivni grudnjak koji pacijentici olakšava pokrete. Nakon operacije postavlja se elastični povez, a drenovi se odstranjuju nakon 24-48 sati. Bolovi su slabog intenziteta i kupiraju se analgeticima. Elastični povez odstranjuje se dan-dva nakon operacije i postavlja se medicinski grudnjak kroz daljnjih nekoliko sedmica.

Intrakutano (potkožno) postavljeni šavovi vade se 10 dana nakon operacije. U bolnici se ostaje 2-3 dana nakon operacije, bolovanje traje 7-14 dana. Potrebno je izbjegavati dizanje predmeta iznad glave u periodu 3-4 sedmice. Operacija ne utječe na dojenje budući da se ne diraju mliječni vodovi.

Stvarni rezultati

Rezultati operacije vidljivi su odmah nakon operacije, ali je potrebno oko 6 mjeseci da dojke poprime svoj konačni oblik i izgled. Pacijenticama se prije estetske operacije podizanja dojki kaže da će se neprirodna spljoštenost dojke i smjer bradavice prema dolje sami ispraviti u roku od nekoliko mjeseci nakon operacije.

Zatim se upozoravaju da je određeni recidiv spuštenosti neizbježan nakon 6 mjeseci i na kraju da je moguća manja revizija ako opuštanje dojki bude znatno, što je ipak rijetki izuzetak. Zapravo, pravilo je veliko zadovoljstvo pacijentice nakon samo jednog operativnog zahvata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.