NAUKA

Svijet bi mogao da doživi "nepovratne posljedice"

UN: Vrijeme nije na našoj strani

(Mi.K.)

2.11.2014

Klimatske promjene su stvarne, za njih su gotovo u potpunosti odgovorni ljudi. Možda će biti potrebno da se do kraja vijeka emisija gasova s efektom staklene bašte sreže na nulu, kako bi se ograničio njihov štetni uticaj, piše u izveštaju UN.

Međuvladin panel Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama predstavio je izveštaj o klimi, koji sadrži oštra upozorenja, ali i nadu, prenosi Tanjug.

Četvrti i poslednji dio ogromnog izvještaja o utjecaju globalnog zagrijavanja ne donosi nikakva iznenađenja, ali se to nije ni očekivalo, budući da on predstavlja kombinaciju prethodna tri dijela objavljena tokom proteklih 13 mjeseci, prenijela je agencija AP.

U tom izvještaju se, međutim, bez uvijanja iznose moguće posljedice klimatskih promjena.

Emisija štetnih gasova, koji su uglavnom rezultat sagorijevanja fosilnih goriva, možda će morati da bude smanjena na nulu do kraja ovog vijeka, kako bi svijet imao ikakvu šansu da spriječi rast prosjeka temperature vazduha iznad nivoa koji se smatra opasnim.

Ukoliko to ne bude ostvareno, a za uspjeh bi bilo potrebno razviti tehnologiju koja isisava ugljen-dioksid (CO2) iz vazduha, svijet bi mogao da dođe u opasnost da doživi "nepovratne posljedice" po ljude i životnu sredinu, navodi se u izvještaju.

Neke od tih posljedica su već vidljive, uključujući rast nivoa svjetskih mora, toplije i kiselije okeane, topljenje glečera na Arktiku, kao i češće i intenzivnije toplotne talase.

"Nauka je rekla svoje. U njihovoj poruci nema nikakvih dvosmislenosti. Lideri moraju nešto da preduzmu jer vrijeme nije na našoj strani", rekao je generalni sekretar UN Ban Kimun na predstavljanju izvještaja u Kopenhagenu.

Osim prilično pesimističnih predviđanja, izvještaj nudi i nadu. Instrumenti koji bi omogućili smanjenje emisije CO2 već postoje, a samo je potrebno da svijet prekine svoj ciklus zavisnosti od nafte, uglja i gasa, koji pokreću globalni energetski sistem, ali istovremeno zagađuju planetu štetnim gasovima.

"Raspolažemo sredstvima za ograničenje klimatskih promjena", rekao je predsjedavajući Međunarodnog panela Radžendra Pačauri.

"Ima mnogo riješenja koja omogućavaju nastavak ekonomskog i ljudskog razvoja. Ono što nam je sada potrebno jeste želja za promjenom, koja će, vjerujemo, biti motivisana znanjem i razumijevanjem djelovanja klimatskih promjena", dodao je Pačauri.

Međunarodni panel je osnovan 1988. godine u svrhu procjene globalnog zagrijevanja i njegovih posljedica.

Danas objavljeni izvještaj predstavlja krunu obimnog istraživanja 30.000 studija o klimatskim promjenama, koje sa 95 posto sigurnosti ukazuju da je globalno zagrijevanje iz perioda poslije pedesetih godina prošlog vijeka gotovo u potpunosti posljedica ljudskog djelovanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.