NAUKA

Superpauci proizvode najjača vlakna poznata čovjeku

Njihove mreže jače su i od kevlara

Autor:(D. K.)

10.5.2015

Italijanski naučnici uspjeli su da od običnih naprave superpauke, čije mreže su jače i od kevlara, sintetičkog materijala od kojeg se prave prsluci za zaustavljanje metaka.

Eksperiment koji su proveli naučnici na Univerzitetu u Trentu zvuči kao pozadina priče o Spidermenu, ali je itekako istinit i rezultirao je stvaranjem najjačih vlakana.

To su uspjeli tako što su paukove poprskali vodom u kojoj su se nalazile ugljenične nanocjevčice i sićušne "pahulje" grafena.

Emilijano Lepore, koji je predvodio eksperiment, uporedio je nakon toga jačinu vlakana koja su pravili paukovi iz grupe koju su vještački tretirali sa vlaknima običnih paukova, prenio je RTS.

Ocjenjujući rezultate istraživanja svojih italijanskih kolega, Institut za tehnologiju u Masačusetsu ocijenio je da su oni zadivljujući, jer su vlakna tretiranih paukova znatno jača od sintetičkih vlakana poput kevlara, što znači da su najjača vlakna poznata čovjeku.

Eksperiment bi mogao da dovede do zanimljivih otkrića i eventualne primjene paukovih vlakana, za koja se već zna da su izuzetno jaka.

Istraživači još nisu potpuno sigurni kako ugljenične nanocjevčice i grafenske pahulje utječu na jačinu vlakana. Sigurni su da su paukovi unijeli "začinjenu" vodu, ali ne znaju tačno na koji način uspijevaju da sastojke u njoj prerade i ugrade u vlakna koja proizvode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.