NAUKA

KLIMATSKE PROMJENE U opasnosti i sam život na planeti Zemlji

Izveštaj Svjetske banke

(J.K.)

9.11.2015

Objavljen izvještaj Svjetske banke koji upozorava na razorne posljedice globalnog zagrijavanja po siromašne i one koji žive u megagradovima širom svijeta.

Šef francuske diplomatije Laurent Fabius koji će predsjedavati samitu o klimatskim promenama krajem godine u Parizu, upozorio je da nam prijeti "planetarna katastrofa" ako ti pregovori propadnu.

Istovremeno je sinoć objavljen izvještaj Svjetske banke koji upozorava na razorne posljedice globalnog zagrijavanja po siromašne i one koji žive u megagradovima širom svijeta, prenijela je agencija AFP.

"U opasnosti je i sam život na našoj planeti", rekao je Fabius novinarima na marginama sastanka ministara i izaslanika za ekološka pitanja iz 70 zemalja, koji su se okupili prije samita kako bi izgladili veće razlike oko teških političkih pitanja.

Fabius je, tri nedelje uoči održavanja tog značajnog samita, najavio da će otvaranju 30. novembra prisustvovati i predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Apsolutno je hitno da se ostvari cilj Ujedinjenih nacija za ograničenje globalnog zagrijavanja na dva stepena Celzijusa u odnosu na period prije industrijske revolucije", istakao je francuski ministar spoljnih poslova.

Panel UN-a za nauku o klimi je upozorilo da bi rast temperature mogao da iznosi "četiri, pet, šest stepeni, ukoliko u najhitnijem roku ne budemo djelovali", rekao je Fabijus i dodao da bi to "moglo da ima katastrofalne posljedice jer bi došlo do suše, kao i kolosalnih problema migracija, uključujući i problem rata i mira".

U juče objavljenom izveštaju Svjetske banke se navodi da bi globalno zagrijavanje moglo da poveća širenje bolesti, da uništi usjeve i gurne u siromaštvo još 100 miliona ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.