NAUKA

Kako da donošenje teških odluka postane lako?

Šta raditi kad ste u dilemi?

Mi. K.

26.1.2016

Svakoga dana donosimo mnogo odluka. Neke od njih i ne doživljavamo kao odluke - kada ćemo ustati iz kreveta, šta ćemo ručati, gdje ćemo kupiti hljeb. S druge strane, druge shvatamo preozbiljno - gdje izaći u grad, šta obući za izlazak ili koje cipele kupiti.

Svakako, postoje krupne odluke koje nam utiču na život i karijeru i njih treba pažljivo razmatrati. Međutim, i one se često čine težim nego što zapravo jesu. Evo nekoliko dobrih savjeta kako da donošenje ekstremno teškh odluka učinite lakim.

Odlučite da odlučite

Prvi korak je ključan: obećajte sebi da ćete donijeti odluku. Izaberite datum. Dajte sebi nekoliko sati ili nekoliko dana. Ispoštujte ovaj plan, ali nemojte sebi dopuštati previše vremena. Teške odluke se lako odlažu. Najlakše je ubijediti samog sebe da je potrebno još fakata da bi se definisala prava odluka. Previše analiziranja ne rezultira nužno boljim odlukama, ali svakako vodi ka sporijim.

Razbijte veliku odluku na manje

Lako je izgubiti se kada odluka ima mnogo varijabli. Primjera radi, neka je vaša odluka vazana za započinjanje sopstvenog biznisa. Faktora za razmatranje je, na prvi pogled, bezbroj. Dakle, raščlanite ih na "komade" koje možete obuhvatiti u jednom dahu. Gdje ćete naći početni kapital i da li vam je zaista potreban - to je jedno pitanje, lokacija za vaš biznis - drugo. Kako budete išli kroz manje odluke često ćete otkrivati da se na tom putu velika odluka razriješi sama od sebe.

Razumite rizik koji donošenje pogrešne odluke izaziva

Često nam se samo čini da je greška neoprostiva. Može li se posljedica nepromišljene odluke popraviti ili će biti izazvana nepopravljiva šteta. U životu je malo stvari koje se ne mogu ispraviti.

Bilo kako bilo, cijena odlaganja odluke je ponekad vijeća nego što je za pogrešno donijetu odluku. Greške su neizbježne. Kada je riječ o odlukama, jedino što je izvjesno jeste da ćete mnogo puta pogriješiti. Ono što nas definiše nisu greške, već način na koji reagujemo na njih. Razmislite šta je najgore što može da se desi.

A onda sagledajte šta biste uradili u slučaju da se desi. I pokušajte da budete objektivni. Da li su vaši strahovi opravdani ili je po sredi samo izgovor za odlaganje odluke?

Ako planirate da se konsultujete sa nekim, budite pažljivi

Istina je da se većina savjeta bazira na proizvoljnom mišljenju, a ne na činjenicama. "Zvuči kao odlična ideja", je mišljenje. Jedini način da znate da li je nečije mišljenje vrijedno razmatranja jeste da razumijete zašto druga osoba misli da je vaša ideja odlična.

Ako vam tuđe mišljenje znači, tražite informacije i rezonovanje van impresija, jer postoji opasnost da sve što čujete budu tuđi utisci sa kojima se već slažete, jer ih i sami dijelite. I vi mislite da je vaša ideja odlična.

Razmotrite sopstveno mišljenje, ali i ambicije

Rezonovanje i fakti nesumnjivo doprinose formiranju ispravne odluke, ali postoji i nešto van njih. Razlučivanje hladne glave vodi ka donošenju sigurnih odluka i zoni komfora. Da li da otvorite firmu? Mišljenja, savjeti, činjenice - sve govori protiv.

Ali šta ako je vaša motivacija dovoljno jaka da može da prevaziđe svaki problem, ako ste spremni da radite danonoćno da biste preduprijedili sve što može poći naopako? Ukoliko ne želite da budete kao drugi i ne zadovoljavate se stvarima kojima se većina zadovoljava, onda je jedino mišljenje koje treba da uzmete u obzir vaše mišljenje.

Oni koji postižu velike stvari vjeruju čak i kada niko ne vjeruje. Ponekad je potrebna snažna vjera i jasna vizija, ali analiza svakako može pomoći.

Donošenje odluka je posebna sposobnost. Pripada takozvanim mekim vještinama, koje su više nego preporučeni dodatak za bio koji posao. Kako je njihov značaj za obavljanje svakodnevnih aktivnosti na bilo kojoj poziciji veliki, danas postoje obrazovni programi za razvoj upravo ove specifične vrste vještina.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.