NAUKA

NASA objavila snimak: Prvi put snimljen ledenjak koji pluta okeanom

Agencije

16.11.2017

NASA-in avion prije nekoliko dana preletio je ledeni greben Larsen C, te ledenjak A-68, koji se nedavno odvojio od Larsena C. Snimio je ledenjak koji pluta okeanom i prvi put objavio njegove fotografije.

A-68 jedan je od najvećih ledenjaka koji se odvojio s Antarktika. Veličine je oko 5.000 kilometara kvadratnih.

Fotografije koje je NASA objavila na društvenim mrežama prvi su snimci ledenjaka iz blizine viđene ljudskim očima, budući da smo do sada imali prilike vidjeti samo satelitske snimke.

A-68, sam po sebi, ne predstavlja opasnost, osim za brodove koji plove tim područjem.

Neće odmah doprinijeti porastu nivoa mora, ali postoji, međutim, mogućnost da bi dalje odvajanje od Larsena C, koji se nalazi u dijelu Antarktika koji se brzo zagrijava, moglo ubrzati nestanak tog ledenog grebena. To bi, naravno, ubrzalo dotok leda s kopna u more, što bi dovelo do porasta nivoa mora.

Okolni ledeni grebeni, kao što je Larsen B, već su se počeli raspadati, a nedavna istraživanja ukazuju da je Ledeni pokrov (najveća masa glacijalnog leda površine veće od 50.000 km2, poznata i kao kontinentalni glečer) zapadnog Antarktika i Ledeni pokrov istočnog Antarktika ugroženiji od otopljavanja nego što se ranije mislilo.

Šta će se u budućnosti događati s antarktičkim ledom globalno je vrlo važno, jer će porast nivoa svjetskog mora priobalne gradove učiniti veoma ranjivima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.