LIFESTYLE

Luis Zamperini: Preživio pad aviona pa zarobljen u logoru

BORBENA PRIČA Olimpijac koji je postao ratni zarobljenik

A. BEVANDA

9.11.2014

Nakon rediteljskog debija "U zemlji krvi i meda", koji govori o ratu u Bosni i Hercegovini, slavna Anđelina Đoli (Angelina Jolie) režira drugi film. Riječ je o ratnoj drami “Unbroken”, koja se temelji na nevjerovatnoj životnoj priči Luisa Zamperinija (Louis), olimpijca koji je postao ratni zarobljenik. 

- Bila sam veoma dirnuta nevjerovatnom herojskom pričom o Zamperiniju i odmah sam se počela boriti za priliku da režiram film. Zamperini je istinski heroj, čovjek velike vjere, hrabrosti i čovjekoljublja - izjavila je Đoli.

Najveća čast

Amerikanac Luis Zamperini, koji je u filmu poznat i pod nadimkom Uragan Torans, rođen je 26. januara 1917., a preminuo je 2. jula 2014. i, nažalost, neće dočekati premijeru filma. 

Njegova priča dirnula je mnoge širom svijeta. Zamperini je bio američki vojnik, koji se 1943., kao pripadnik avionskih snaga, u bombarderu srušio u Tihi okean. Mada je ono što je doživio bilo izuzetno teško iskustvo, tada još nije bio svjestan kako je ono najteže tek pred njim.

Luisovi mladalački dani nisu bili idealni, ne bi se moglo reći kako je bio primjer svojim ponašanjem, koje je često prelazilo granice zakona - krao je, provaljivao u kuće, tukao se i, na kraju, pobjegao iz rodnog grada kako bi se vozio vozom. No, upravo mu je takav život na neobičan način pomogao da shvati kako je iznimno fizički talentiran, što je onda iskoristio u sportu, pogotovo u trčanju, što mu je omogućilo brzo napredovanje i, na kraju, ostvarenje onoga što svaki sportista smatra najvećom časti – da predstavlja svoju zemlju na Olimpijskim igrama 1936. godine u Berlinu.

Takmičio se u utrci na 5.000 metara. Uprkos tome što je ispred njega bilo još sedam takmičara, u posljednjih 56 sekundi napravio je prodor prema naprijed zbog čega je privukao pažnju nacističkog vođe Adolfa Hitlera, kojeg je i upoznao.

Pio kišnicu

A kada je nekoliko godina poslije započeo Drugi svjetski rat, Luis je, poput mnogih drugih mladih ljudi širom Amerike i svijeta, zamijenio svoju slobodu vojnim životom u borbi protiv Sila osovine, što ga je i dovelo do nesretnog bombardera u kojem je skoro poginuo.

Bombarder B-24, u čijoj je posadi bio i Zamperini, letio je prema jednom otoku u Pacifiku kako bi pronašao drugi avion, koji se srušio u tom regionu. No, došlo je do problema i njihov avion je pao u okean. Među tri člana posade koji su preživjeli, bio je i Zamperini. Na otvorenom moru proveli su dugo vremena. Pili su kišnicu i jeli sirovu ribu. No, 33. dana jedan od junaka je umro, a preostala dvojica, među kojima i Zamperini, tek su 47. dan plutanja na moru uspjeli doći do otoka Maršal. 

Tamo ih je zarobila japanska mornarica i u logoru su ostali do 1945. Iako je preživio nevjerovatan test, noćnoj mori nije bilo kraja. Logor u kojem je završio, svojom brutalnošću mogao se usporediti s nacističkim, a po nekim pitanjima bio je još i gori.

No, Luisu ni to nije uspjelo uništiti snažni duh koji ga je dovodio do sportskih uspjeha pa u sljedeće tri godine svog života nije odustajao ni u najtežim danima. 

Anđelina Đoli prenijet će na filmsko platno priču o nevjerovatnom putovanju jednog čovjeka koji nije želio odustati, koji se odlučio ne predati, boreći se i protiv samog sebe. Nakon završetka rata, vratio se u Ameriku, gdje su ga dočekali kao heroja. 

  • 97 godina Luis Zamperini imao je kada je u junu preminuo.
  • 8.januara 2015. planirana je premijera filma "Unbroken". 
  • 1998. godine Zamperini je nosio štafetu u okviru otvorenja Zimskih olimpijskih igara u Japanu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.