LIFESTYLE

Naučnici otkrili virus koji je 700 godina bio zarobljen u ledu!

U izmetu sjevernoameričkog soba

(Dž. Č.)

1.12.2014

Izmet sjevernoameričkog soba, kojeg su otkrili naučnici u Kanadi, sadržava dobro očuvani virus, prenosi Čuda prirode.

Izmet je čekao u ledu 700 godina da ga otkriju naučnici, a to je pošlo za rukom Ericu Delwartu i njegovim kolegama s Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu.

Iz smrznutog izmeta istraživači su uspjeli izvući virus koji odgovara porodici geminivirusa, a utječe na biljke. Delwartov tim je replicirao klicu i otkrio da ona i danas može naštetiti duhanu. 

- Otkriće potvrđuje da su čestice virusa vrlo dobre "vremenske čahure" koje zadržavaju svoj temeljni genetički materijal, zbog čega je izgledno da su mnogi prahistorijski virusi još uvijek zarazni za biljke, životinje i ljude, odnosno da i nakon dugog niza godina još uvijek mogu predstavljati opasnost za floru i faunu - objasnio je Jean-Michel Claverie s medicinskog fakulteta Aix-Marseille te dodao da zbog toga trebamo biti oprezni s bušenjima na Arktiku.

Ovo otkriće ujedno je i još jedan dokaz o djelovanju globalnog zagrijavanja, jer dok se led topi, može doći i do otkrivanja novih smrznutih virusa, od kojih neki mogu biti potencijalno opasni za ljude.

- Teoretski postoje rizici. Ali stari virusi mogu se ponovo pojaviti samo ako imaju neke veće prednosti pred bezbroj modernih virusa koji postoje danas- kazao je Delwart.

Iako ti drevni virusi imaju potencijala, oni su inferiorni svojim modernim i evoluiranim verzijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.