LIFESTYLE

NOVA POMAMA U INDIJI Za ova sočiva plaćaju vrtoglavih 18.000 dolara

Neobično blistav dijamantski pogled

Autor:(A. Vr.)

16.2.2015

Nema ničeg čudnog u tome da se žene ukrašavaju zlatom radi glamuroznog izgleda, a indijski ljekar Čandrašekar Čavan otišao je korak dalje. Kako bi stvorio efekat neobično blistavog pogleda, napravio je kontaktna sočiva optočena nano česticama zlata.

Oni koji žele da imaju oči sa zlatastim sjajem, za to zadovoljstvo moraju da izdvoje između 15.000 i 18.000 dolara, prenosi Daily mail.

Čestice od 24-karatnog zlata nanose se u obliku specijalne paste, a kako bi se izbegao direktan kontakt sa očima, između zlatnih čestica i oka nalazi se još jedan sloj.

Nekoliko žena koje su kupile "zlatna sočiva" prikazale su svoj zanosni svetlucav pogled u ordinaciji dr Čavana, u centru za okuloplastiku "Šekhar".

Kontaktna sočiva su teška pet grama, a za sada nije poznato da li zlatne čestice utiču na vid. Čavan je, međutim, pored “zlatnih”, napravio i “dijamantska” sočiva.

- Reakcije su podijeljene – nekima izgledaju zastrašujuće, ali većini se dopadaju – rekao je doktor Čavan za “USA today”.

Neki američki stručnjaci izrazili su bojazan da sočiva, koje Čavan namerava da prodaje i izvan Indije, nisu bezbjedna. Oni smatraju da kabasti sloj koji štiti oči od direktnog kontakta sa česticama zlata nije savršen i da tek treba da ih odobri američka Agencija za hranu i lijekove.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.