LIFESTYLE

NAUČNICI OTKRIVAJU Psi razumiju emocije po izrazu lica i glasu

U istraživanju učestvovalo 17 pasa

Fena

13.1.2016

Psi mogu prepoznati raspoloženje ljudi po izrazu lica i tonu glasa, što je osobina koja se dosad mogla pripisati jedino ljudima, objavljeno je u časopisu Biology Letters britanskog kraljevskog društva znanosti.

Druge životinje mogu također prepoznati emocije, ali samo unutar iste vrste. Da bi shvatio emocije druge vrste, mozak mora imati sposobnost razabrati, procijeniti i kombinirati zvukove i slike. U svrhu ovog istraživanja znanstvenici s britanskog sveučilišta Lincolna i brazilskog Sao Paula postavili su 17 pasa ispred fotografija gnjevnih i sretnih lica, kombinirajući ih sa zvukovima sretnih i uznemirenih glasova.

Psi su uspješno povezali veseli glas sa sretnom fotografijom i obrnuto. To pokazuje da su psi sposobni analizirati vezu između dva osjećaja i utvrditi dosljednost informacije. Naša studija pokazuje da psi imaju sposobnost integrirati dvije vrste osjetilnih informacija i ostvariti sukladnu percepciju ljudskih emocija. Tu kognitivnu sposobnost dosad su iskazali samo ljudi, rekao je britanski znanstvenik Kun Guo.

- Mnogi vlasnici pasa će reći da su njihovi ljubimci vrlo osjetljivi na raspoloženje članova obitelji. Međutim, kažu znanstvenici, važna je razlika između naučene reakcije i prepoznavanja različitih znakova o emotivnom stanju. U ovom istraživanju smo imali pse koji ne poznaju likove s fotografija i njihove glasove. To sugerira da je sposobnost kombiniranja emotivnih znakova karakteristična za pse - rekao je znanstvenik Daniel Mills.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.