LIFESTYLE

Mark Zuckerberg bi da nam čita misli i ima jezivu viziju budućnosti

Direktoru kompanije nije dovoljno što korisnici FB-a dijele svaki svoj pokret

Autor:(Am.K.)

17.6.2016

Marku Zukerbergu (Zuckerberg), direktoru kompanije “Facebook“ očigledno nije dovoljno što korisnici društvene mreže dijele s "prijateljima" svaki svoj pokret, fotografiju i promjenu u ljubavnom životu, jer se sada namjerio i na njihove misli.

Evolucija dijeljenja

Odgovarajući na pitanja korisnika na Facebook Live Q&A on je opisao svoju viziju neke vrste “tehno-telepatije”, koja podrazumjeva mogućnost da sačuvamo i podijelimo misli direktno iz glave.

Opisujući evoluciju dijeljenja na internetu od teksta, preko fotografija, video-snimika do live striminga, Zukerberg je iznio uvjerenje da će sljedeći korak biti virtuelna stvarnost, nakon koje će uslijediti telepatija.

"Ono što mislite i osjećate, u svom takoreći savršenom obliku u vašoj glavi, i mogućnost da to podijelite sa svijetom" je ono što Zukerberg želi da vidi u sljedećoj fazi.

"Postoje prilično nevjerovatna istraživanja mozga koja navode na zaključak da ćemo to možda moći da uradimo u određenom trenutku", rekao je on u programu hostovanom iz sjedišta Facebook-a u Menlou (Kalifornija).

Zukerberg je govorio o istraživanju Univerziteta Berkli, u kojem su naučnici mogli da predvide šta ljudi misle na osnovu MRI snimaka njihovog mozga prilikom obavljanja različitih aktivnosti.

Mapa lavirinta

Zukerberg je, također, govorio o eksperimentu u kojem su naučnici pustili miša da ide kroz lavirint, a onda uzeli otisak “mape lavirinta” iz njegove memorije i ubacili ga u mozak drugog miša.

“Ovo je stvarno daleko od sadašnjosti. Niko to neće raditi sa ljudima”, dodao je on.

Zukerberg je priznao da postoje etička pitanja na koja treba odgovoriti prije nego što takva tehnologija bude mogla da zaživi i dodao da to nije nešto na čemu se radi u kompaniji - bar za sada.

"Sposobnost, postepeno sticanje sposobnosti da dijelimo čistu misao i osjećanje na način kakav želimo, i mogućnost da to kontrolišemo, za 50 godina, možda i nije toliko suluda ideja", zaključio je on.

Zukerberg je ranije opisao telepatiju kao "budućnost komunikacije".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.