LIFESTYLE

MARŠIĆ PJEVAO NA UHO HILLARY CLINTON Američki predsjednički izbori uz zvuke sevdalinke

Bosanac jedan od rukovodilaca odbora Demokratske stranke na Staten Islandu

Autor:E. MURAČEVIĆ

18.6.2016

Ni američki predsjednički izbori ne mogu bez naše tradicionalne bosanskohercegovačke pjesme sevdalinke. Odlučna borba za prvu ženu u historiji za predsjednicu Sjedinjenih Američkih Država, Hilari Klinton (Hillary Clinton), protiče uz najljepšu bosansku pjesmu.

"Na uho" predsjedničke kandidatkinje, sevdah zvuke je uputio Nedžad Maršić, stanovnik Njujorka, rođen u Podgorici, a ljubiteljima narodne muzike u Bosni i Hercegovini poznat kao jedan od dobrih interpretatora, koji su svoju karijeru svojevremeno gradili u Radio Sarajevu.

- Kao jedan od rukovodilaca odbora Demokratske stranke na Staten Islandu, bio sam među domaćinima predizbornog skupa gospođe Klinton. Tako je nastala i fotografija na kojoj sam odmah do, akobogda, buduće predsjednice. Gospođa Hilari je obećala i novu posjetu našem odboru, a za tad ću joj pripremiti još bogatiji repertoar iz bogate riznice naših tradicionalnih pjesmi sevdalinki - kazao je Nedžad, "po američki" Ned Maršić.

nedzad-marsic-1

Maršić: Bio među domaćinima predizbornog skupa gospođe Klinton

Hoće li se tada zapjevati modificirana pjesma o Mostaru kao "Čudna jada od Njujorka grada" ili nešto slično, ostaje da se čuje. Nedžad je, boraveći ovih dana u Sarajevu, ostvario neke  svoje davne želje vezane za drugovanje s pjesmom. Nastupio je na velikom koncertu najboljih sevdalija na Baščaršiji, te na poznatim sarajevskim lokacijama realizovao snimanje spota za svoju novu pjesmu "Tjeraj vjetre".

- Pjesma je nova, a u njoj se govori o mojoj velikoj želji koja dugo tinja a vezana je za to da osvojim srce lijepe Sarajke Belme i da budem sarajevski zet. Tada, prije skoro tri decenije, ta mi se želja nije ostvarila. Možda se nisam dovoljno napio vode s Baščaršije. Nedavno sam to učinio. Moja nova pjesma i video spot idu u eter tako da ću ubuduće imati vše povoda da budem u Bosni i Hercegovini i  Sarajevu, gradu svoje ljubavi - dodao je Maršić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.