LIFESTYLE

Philadelphia uvela porez na gazirana i zaslađena pića

Ljekari hvale hrabrost gradskih poslanika

Srna

21.6.2016

Philadelphia je prvi veliki američki grad koji je uveo porez na gazirana i zaslađena pića, nakon velike borbe sa lobistima industrije bezalkoholnih napitaka. Porez iznosi 51 cent po litru gaziranog pića, uključujući i niskokalorična. Jedini izuzetak biće napici sa više od 50 posto udjela mlijeka ili svježeg voća.

Razlog za uvođenje poreza bila je zabrinjavajuća činjenica da je u Philadelphiji, petom po veličini američkom gradu, 68 posto odraslih i 41 posto djece gojazno ili pati od prekomjerne težine. Grad ima i jednu od najviših stopa onih koji pate od visokog krvnog pritiska i srčanih oboljenja u SAD-u.

Gradonačelnik Jim Kean najavljuje da će 91 milion dolara očekivanih prihoda od oporezivanja zaslađenih pića biti iskorišteno za finansiranje proširenja vrtića, gradnju igrališta i rekreativnih centara.

"Coca-cola je objavila da će ovakva odluka izazvati 'najgore crno tržište još od prohibicije 20-ih i 30-ih godina prošlog vijeka".

Protivnici nove mjere naglašavaju "katastrofalan efekat" po male preduzetnike, predviđajući da će neki morati da zatvore trgovine, ako kupci krenu po gazirana pića izvan grada.

Ljekari, međutim, hvale hrabrost gradskih poslanika i smatraju da će mjera pomoći redukovanju slučajeva dijabetesa, bolesti srca i gojaznosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.