LIFESTYLE

Naučnici skeniranjem Keopsove piramide otkrili dvije anomalije

Otkrivene tri prostorije

Redakcija

18.10.2016

Keopsova piramida u Gizi stara je oko 4.500 godina i krije mnoge tajne, a naučnici su blizu otkrivanja nekih od njih.

Stručnjaci su potvrdili postojanje misterioznih do sada neotkrivenih prostorija unutra nje nakon što su je skenirali pomoću radiografske opreme, prenosi "Daily mail".

Kako je saopšteno, u piramidi su nađene "dvije anomalije".

Tim naučnika sada vrši dodatne testove da utvrdi veličinu ovih prostorija kao i to za šta su bile predviđene.

keops-2

Keopsova ili Velika piramida visoka je oko 146 metra, a izgrađena je za vrijeme vladavine faraona Kufua, odnosno kako su ga stari Grci nazvali Keops.

Do sada su u njoj otkrivene tri prostorije i smatra se da je ona napravljena da bude grobnica za faraona.

keops-3

- Sada možemo da potvrdimo postojanje "praznine" skrivene iza severne strane koja bi mogla da formira bar jedan koridor koji prolazi kroz Veliku piramidu - navedeno je u saopštenju naučnog tima sa Univerziteta u Kairu koji predvodi misiju nazvanu "Operacija skeniranja piramida" u saradnji sa francuskim istraživačima.

keops-5

Na sjeveroistočnom boku piramide je otkrivena druga šupljina, rekli su istraživači koji koriste radiografiju i 3D rekonstrukciju za za istraživanje.

- Ova praznina je oblikovana kao koridor i mogla bi da ide u vis - rekao je Mehdi Tajubi, direktor misije i osnivač Instituta za inovacije i očuvanje naslijeđa.

On je rekao da za sada nije otkriveno da li su ove dve šupljine povezane.

Misija "Operacija skeniranja piramida" počela je u oktobru prošle godine i u okviru nje se traže tajne sobe u Keopsovoj i Kefrenovoj piramidi na platou Gize, kao i u piramidama koje su izgrađene za vrijeme faraona Sneferua – Zakrivljenoj i Crvenoj piramidi.

Kosmički zraci otkrivaju tajne drevnih građevina

Istraživači koriste infracrvenu termografiju, detektore kosmičkih zraka i 3D rekonstrukciju za koje kažu da su neinvanzivne metode i da ne mogu da oštete građevinu.

Detektori kosmičkih zraka detektuju mione, čestice koje nastaju kada kosmički zraci udare u atmosferu. Mioni prolaze kroz ljude i zgrade, ne čineći im štetu.

Kada mioni putuju kroz stijene ili drugi čvrsti materijal, oni usporavaju i na kraju staju. Detektori mjere njihovu energiju i putanju dok prolaze kroz piramidu.

Zatim naučnici mogu da naprave rekonstrukcije na kojima se vide skriveni prolazi i prostorije.

- Mioni su slični X zracima koji prodiru kroz tijelo i omogućavaju snimanje kostiju. Oni mogu da prođu kroz stotine metara kamena prije nego što budu apsorbovani. Pažljivo postavljeni detektori, na primjer unutar piramide ispod potencijalne prostorije, mogu da snime putanju čestica i utvrde gdje se nalaze šupljine, a gdje gušće regije - navedeno je u saopštenju misije.

U maju je ovom tehnikom otkrivena druga prostorija u Zakrivljenoj piramidi, koja se nalazi u Dahšuru.

To je bilo prvi put da je na ovaj način otkrivena unutrašnja struktura piramide.

Inače, piramide kriju još mnogo tajni, a naučnici još nisu sigurni na koji su način one zapravo izgrađene, mada postoji nekoliko teorija o tome.

Često se raspravlja i o tome kakvu su one funkciju imale, jer mnogi smatraju da one nisu bile samo grobnice za faraone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.