LIFESTYLE

Ubica i kanibal koji je postao slavan: Jeo sam je puna dva dana, meso je bilo meko...

(24 sata)

30.7.2017

Japanac Issei Sagawa niti dan nije proveo u zatvoru iako je svoju mladu i lijepu kolegicu izrezao na komade i pojeo. Proveo je, doduše, 15 mjeseci u ludnici. ali to je bilo to. Iz ludnice je izašao kao slobodan čovjek i od tada u svojoj zemlji živi kao celebrity, prenosi 24 sata.

Issei Sagawa rođen 1949. u bogatoj porodici u japanskom gradu Kobeu i briljantan student kojem su svi predviđali svijetlu budućnost. Otišao je u Pariz studirati književnost na prestižnoj Sorboni.

Kako je oduvijek ludovao sa visokim i zgodnim bjelkinjama za oko mu je zapela kolegica s fakulteta 25-godišnja lijepa Renee Hartevelt. Sprijateljili su se, počeli družiti, sviđao mu se njen lijepi osmjeh i vesela narav.

Jednu večer pozvao je u svoj stan na večeru. Ona mu je 11. juna 1981. došla u posjetu, a ta večer bila je njena posljednja u životu. Ubio ju je hicem iz puške u leđa dok je sjedila za stolom.

Zatim je napravio ono što mu je od prvog trenutka bio plan. Pojesti je. Izrezao je komade njezine stražnjice, bedra i dojke te ih je pojeo. Neke dijelove je skuhao a neke pojeo sirove. Osakaćeno tijelo je silovao.

Odabrao je Renee zato što mu je bila izuzetno lijepa i zdrava, a te je karakteristike Issei htio za sebe. Smatrao je da će njena energija prijeći na njega ukoliko je pojede.

Jeo ju je puna dva dana, a meso je opisao kao meko i bez mirisa. Okusom ga je podsjećalo na tunu. Ostatke tijela je spakirao u kofere i odnio u park, ali ga je neko vidio pa je uhapšen pet dana kasnije. Sve je priznao, a francuski psiholozi su ga proglasili ludim. Vratili su ga u rodni Japan gdje su ga smjestili u ludnicu. Kako su francuske vlasti smatrale da je slučaj zatvoren time što je proglašen ludim i deportiran u svoju zemlju, japanskim kolegama nisu poslali dokumente protiv Isseija. Sud u Japanu mu ništa nije mogao.

Uskoro je u Japanu postao poznata ličnost. Davao je intervjue i pisao je knjige o svom zlodjelu. Često su ga pozivali kao gosta i u razne tv i radio emisije, pisao je recenzije japanskih restorana..

- Kad se danas sjetim kako je Renee bila nježna zapitam se zašto sam napravio to što sam napravio i osjećam strašnu ogorčenost. Ali sam je želio pojesti. To ne znači da sam je želio ubiti, ali sam shvatio da je moram ubiti ukoliko je želim pojesti - kazao je Sagawa u jednom intervjuu

On i dan danas mirno živi u Japanu, a priznaje kako još uvijek ima kanibalske fantazije. No da više nikoga ne planira ubiti i pojesti...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.