LIFESTYLE

Džef Bezos postao najbogatiji čovjek na svijetu: Njegova vladavina trajala je samo jedan dan, a sada se opet vratio na prijesto

Avaz.ba

1.11.2017

Džef Bezos (Jeff)  prošli petak postao je najbogatiji čovjek na svijetu, nakon što je preko noći svom bogatstvu dodao čak 7 milijardi dolara, prenosi cnbc.com.

Amazonova cijena akcija skočila je u petak, pa se njegova zarada povećala na više od 90 milijardi dolara.

Džef Bezos na taj način je prestigao Bil Gejtsa (Bill Gates) i postao je najbogatiji čovjek na svijetu. Tog dana Bil Gejts također je svom bogatstvu pridodao oko 550 miliona dolara, pa sada ima ukupno 88,5 milijardi dolara. 

Međutim, stvari bi se mogle ubrzo promijeniti. 

Ako Microsoft krene da dobiva, a Amazon da gubi nakon što krene trgovina na berzi, Bezos bi mogao da se vrati na drugo mjesto.

Ovo nije prvi put da je Bezos postao najbogatija osoba na svijetu. 

Prvi put to se desilo u julu, ali je njegova "vladavina" trajala samo jedan dan.

S obzirom na dominaciju Amazona na tržištu, vjeruje se da će Bezos još neko vrijeme biti na vodećoj poziciji. Sada se međutim vodi bitka između Amazona i Microsofta. Bezos nije oduvijek bio milijarder kao što je danas. Njegova majka imala je 16 godina kada ga je rodila 1964. godine. 

Roditelji su mu se upoznali u srednjoj školi. Pobjegli su u Meksiko da se vjenčaju, ali su se razveli kada je Bezos imao 17 mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.