LIFESTYLE

Gejts i Bezos nisu ni blizu osobe koja se smatra najbogatijom u historiji

( Printscreen)

Avaz.ba

28.12.2017

Bogatstvo vlasnika "Amazona" Džefa Bezosa (Jeff) ove godine je premašilo 100 milijardi dolara, čime je on postao najbogatija osoba na planeti, prestigavši vlasnika "Microsofta" Bila Gejtsa (Bill Gates).

Iako se radi o ogromnom bogatstvu, analitičari se slažu da ono nije ni blizu osobe koja se smatra najbogatijom u historiji čovječanstva.

Riječ je o Musi Keiti I, poznatijem kao Mansa Musa, koji je u 14. stoljeću vladao Kraljevstvom Mali na zapadu Afrike. Prema nekim procjenama, on je kontrolirao čak polovinu tadašnje svjetske trgovine zlatom i soli, od čega je i dolazilo njegovo enormno bogatstvo.

Kada bi se njegovo bogatstvo preračunalo u današnji novac, ono bi iznosilo čak 400 milijardi dolara, što bi ga učinilo četiri puta bogatijim od Bezosa ili Gejtsa. 

Tokom njegove vladavine, u Maliju je razvijena urbana kultura življenja. Serđo Domian (Sergio), italijanski historičar umjetnosti i arhitekture, kaže da je Musa postavio temelje urbane civilizacije u ovom dijelu svijeta. Na vrhuncu njegove moći, Mali je imao najmanje 400 gradova. Musa je doveo arhitekte iz Andaluzije i Kaira da u prijestonici Timbuktu sagrade njegovu palatu i Djinguereber džamiju, koja i danas stoji. Timbuktu je uskoro postao centar trgovine, kulture i religije. U ovom i drugim gradovima osnovani su univerziteti, a Timbuktu je postao centar izučavanja islama. 

Vijesti o ovom bogatom gradu putovale su širom Mediterana i južne Evrope, a trgovci iz Venecije, Granade i Genove dodali su Timbuktu na svoje mape putovanja. Na Univerzitetu Sankore u Timbuktuu izučavalo se pravo, astronomija, matematika i druge nauke, a posjedovao je najveću biblioteku u Africi, nakon Aleksandrije. Musina palata je u međuvremenu nestala, a Univerzitet i džamija i dalje postoje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.