LIFESTYLE

Tunel ljubavi krije mračne tajne o kojima se malo zna

cdm.me

6.3.2018

Grad Klevan u Ukrajini ima prugu koja ide kroz šumu, formirajući izgled fantastičnog tunela, kojeg su lokalni stanovnici nazvali Tunelom ljubavi.

Tunel, koji kao da je ispao iz bajke, svake godine privlači sve veći broj turista koji bi po njemu rado prošetali, a sve popularnije postaje i vjereničko ili svadbeno fotografiranje na toj lokaciji, pa je Instragram preplavljen fotografijama iz tog kraja.

Međutim, njegova historija nije tako romantična. Trasa ljubavi svoje porijeklo vuče iz perioda Hladnog rata, što je otkrio novinar i fotograf radija Slobodna Evropa Amos Čapl. On je u razgovoru s lokalnim stanovnicima saznao da je napravljen kako bi se prikrila obližnja vojna baza.

Tunel se proteže kroz gustu šumu dužine 6,5 kilometara. Pruga je konstruirana na kraju 19. vijeka kako bi osigurala snabdijevanje fabrike drvne industrije na drugom kraju staze. Svaki dan mašinovođa prevozi teret slavnom rutom, što posredno pomaže u održavanju oblika tunela, koji bi u suprotnom potpuno zarastao.

Stvari postaju zanimljive kod misterioznog račvanja pruge. Naime, lijeva pruga vodi u prostor gdje je zabranjen ulazak, a Čapelu je njen značaj otkrio lokalni novinar. Tokom vrhunca Hladnog rada, vremena velike paranoje i tajnosti, sovjetske snage su uz drveće izgradile prugu kako bi sakrile transport opreme do obližnje vojne baze koja je i danas aktivna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.