REKORDERI

On više nije najdeblji dječak na svijetu: Smršavio je čak 82 kilograma

24sata.hr

5.5.2018

Arja Permana (Arya, 12) je u aprila 2017. godine bio na operativnom zahvatu da bi smanjio težinu, a sada ljekari i nutricionisti prate njegov napredak i drže ga na strogoj dijeti.

U jednom trenutku Permana bio je toliko težak da je jedva mogao ustati iz kreveta. No, ovaj 12-godišnjak iz Zapadne Jave, kojeg je lani Indonezijski muzej svjetskih rekorda proglasio najdebljim djetetom na svijetu, izgubio je nevjerovatna 82 kilograma.

U svom najtežem izdanju Permana je imao više od 192 kilograma, piše ''New York Post''.

Dječak je u aprilu 2017. godine bio na operativnom zahvatu da bi smanjio težinu, a sada ljekari i nutricionisti prate njegov napredak i drže ga na strogoj dijeti.

- Zabranili su mi slatku hranu i pića, a jedem više voća i redovno vježbam - kazao je Permana.

Dodao je da je njegova težina dramatično pala nakon operacije, jer mu je operacijom smanjen želudac pa ne osjeća više toliku glad.

- Sada se već i nakon šest kašika hrane osjećam sito - kazao je.

Permana sada napokon može izaći van i igrati se s prijateljima, nešto što je smatrao nemogućim prije godinu.

Dječak je pri rođenju bio normalne težine (3,2 kilograma) i bio je prosječne težine sve dok nije navršio dvije godine, kada se naglo počeo debljati. Kako je bio sve stariji, rapidno je bio sve deblji i deblji, a njegovi roditelji bili su zabrinuti jer je jeo pet velikih obroka na dan, što je bilo dovoljno za dvojicu odraslih ljudi.

U ranijem intervjuu za ''The Sun'' Permanini roditelji kazali su da su oduševljeni što će njihov sin napokon moći imati normalan život.

- Veoma smo sretni. Vrlo je aktivan i dobrog zdravlja. Dobro spava više nema nikakvih problema s disanjem. Također, hoda i igra se s drugom djecom, a ne žali se na nedostatak zraka - kazala je dječakova majka.

Ipak, roditelji se brinu da će trebati na još jednu operaciju jer povraća svaki put kada pojede koju kašiku hrane više.

- Hoda i trči po dva kilometra na dan, ali mislimo da će mu trebati još jedna operacija ove godine - kazali su.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.