ZANIMLJIVOSTI

Ovaj čovjek je spasio više od dva miliona ljudskih života

Avaz.ba
16.05.2018 15:44
A
A
A

Davne 1951. godine 14-godišnji Džejms Herison (James) iz Australije probudio se poslije teške operacije.

Ljekari su mu otklonili jedno plućno krilo i u bolnici je proveo tri mjeseca. Tokom ovog teškog perioda Herison je shvatio da je živ zahvaljujući ogromnoj količini tuđe krvi koju je primio transfuzijom. Tada se zakleo da će i sam postati donor.

Kako su tadašnji australski zakoni zahtijevali da donori budu punoljetni, morao je da sačeka još četiri godine. Ali je ispunio svoje obećanje. I redovnim davanjem krvi tokom 60 godina spasio je milione života, prema procjeni australskog Crvenog križa.

Ubrzo nakon što je postao donor, ljekari su mu rekli da bi njegova krv mogla da riješi veliki i smrtonosan problem.

- U Australiji sve do 1967. godine hiljade beba godišnje su umirale, a ljekari nisu mogli da utvrde razlog. To je bilo užasno - priča Džema Falkenmajer iz Crvenog križa Australije za CNN i dodaje:

- Žene su masovno gubile trudnoće, a bebe su često rađane s oštećenjem mozga. Sada znamo da je problem zapravo bio hemolitička bolest novorođenčadi, odnosno rezus inkompatibilnost (kada je majka Rh negativna, a beba Rh pozitivna), stanje gdje krv trudnice počinje da napada krvne ćelije njenog nerođenog djeteta.

Ljekari su otkrili da Herison ima rijetka antitijela u krvi i zajedničkim snagama otkrili su injekciju nazvanu Anti-D.

Niko nije mogao tačno da utvrdi zbog čega Herison ima tako posebnu krv, jedino što su zaključili jeste da bi moglo da ima neke veze s transfuzijama koje je primio kao 14-godišnjak. Osim njega, još svega pedesetak ljudi u Australiji ima antitijela.

- Svaka kesa krvi je dragocjena, ali je Džejmsova zapravo neprocjenjiva. Svaka injekcija Anti-D koja je napravljena u ovoj zemlji dolazi iz Džejmsove krvi. A kako je čak 17 posto žena u Australiji u riziku od ovog problema, Džejms je spasio mnogo života. Oko 2,4 miliona, da budemo precizni - kažu u Crvenom križu o ovom heroju, kojeg nazivaju i “Čovjek sa zlatnom rukom”, jer je do sada dao 1.173 donacije krvne plazme – 1.163 iz desne i 10 iz lijeve ruke.

- Ne volim kada mi kažu da sam heroj zbog toga. To je jednostavno nešto što ja radim. To je moj talent, vjerovatno jedini talent koji imam, umijem jedino da budem donor krvi - rekao je Herison za CNN i dodao:

- Tražili su mi da budem pokusni kunić i to sam sa zadovoljstvom prihvatio. Radio bih to još, samo kada bi mi dozvolili.

Džejms je prešao starosni limit za donora, pa je posljednji put dao krv prošlog petka i za svoje doprinose dobio je Medalju australskog reda.

Više o:

CNN Australija