ZANIMLJIVOSTI

Tražili znakove života u podmorskom vulkanu, pronašli puno više nego što su očekivali

Index.hr

21.5.2018

Istraživač oceana Brenan Filips (Brennan Phillips) vodio je tim na udaljenim Salomonskim otocima u potrazi za hidrotermalnom aktivnošću, a otkriće ih je poprilično iznenadilo s obzirom na to da su blizu podmorskog vulkana pronašli čak i morske pse.

Glavni vrh vulkana Kavači nije eruptirao tokom njihove ekspedicije pa su mogli u krater ubaciti instrumente, uključujući podvodnu kameru.


Snimak je otkrio da unutra žive, između ostalog, morski psi mlati (čekićari) te svileni morski psi, bez obzira na visoke temperature i kiselost, piše National Geographic.

-Nikad ne znate što ćete pronaći. Posebno kad radite duboko pod vodom. Što dublje idete, stvari postaju čudnije- rekao je Filips (Phillips).

Kako je rekao, istraživači su bili svijesni da će pronaći zanimljivu geologiju, no nisu bili sigurni oko biološkog svijeta. -Niko na Salomonskim otocima nije išao dublje od nekoliko stotina metara ili dublje nego što mogu ronioci. Zbog toga smo bili jako uzbuđeni. Znali smo da ima puno potencijala- dodao je.

Obično su kamere u dubokim dubinama programirane da snimaju nekoliko sati. Ekipa je smatrala kako je prerizično ostaviti je toliko dugo pa je na dnu kratera bila oko pola sata.

-Jedan snimak iz Kavačija pokazuje meduze kako 'hengaju'. Čini se da su tamo prirodno. A zatim smo vidjeli zubace i neke male ribe. Onda su morski psi krenuli za kamerom. Morski psi su kul sami po sebi - svi - no čekićar je poseban. I unutra su, ima ih i u vulkanu. Sad želim provesti godine pokušavajući to proučiti i shvatiti zbog čega je to tako- zaključio je.






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.