LIFESTYLE

Otkačeni oglasi s Balkana koji će vas nasmijati do suza

E.Muratović

13.7.2018

„Jeftino prodajem kartice RVI i šehidskih porodica koje su povoljne za sve vrste povlastica u Sarajevu“, jedan je od novinskih oglasa koji su svojevremeno podobro uzburkali javnost. 

Išla je polemika u stilu je li to bila nečija šala ili stvarno reklama za dobar i unosan posao. No, prava istina se nikada nije saznala, osim što je lice čiji je broj telefona bio naznačen u oglasu izgubilo posao. I dan-danas, dok traži novo radno mjesto, pita se ko mu je tu neslanu šalu smjestio. 

Da nerijetko i „ozbiljni“ oglasi u novinama, na društvenim mrežama ili okačeni na neku oglasnu ploču, poslovni prostor ili neko drugo mjesto mogu podobro razdrmati i nasmijati ljude, govore primjeri koje ćemo naznačiti u nastavku teksta.

- Prodajem kuću u centru Zavidovića. Može zamjena za Beč - jedan je od takvih oglasa.

- Pa šta. Nisu ni Zavidovići mačiji kašalj - komentirali su neki.

U rubrikama besplatnih malih oglasa ili onima okačenim na neku banderu može se naći i ovo: „Prodajem sina vrlo povoljno“, „Prodajem grobno mjesto na Barama“, „Ko mi je ukrao mobilni, nek' se javi da mu dam i punjač“...

Neki privrednici smišljaju način kako da poboljšaju prodaju te na nekim poslovnim prostorima nisu rijetke obavijesti u stilu: Akcija sladoled: kugla 0,50 KM (akcija dvije kugle jedna konvertibilna marka), Akcija: Kupite jedno pivo po cijeni od dva piva i drugo pivo dobijete besplatno. 

Istina, ima i onih koji se bore s naplatom pa u njihovim objektima nisu rijetki natpisi: „Veresija samo za starije od 70 godina u prisustvu oba roditelja.“

 „Ne parkiraj“, „Ne parkiraj, zvaćemo pauka“, „Ne parkiraj, garaža“ i slični natpisi vidljivi su na svakom koraku. No, oni se slabo poštuju. Neodgovorni vozači ne mare za apele onih kojima njihov bezobrazluk smeta te svoja vozila ostavljaju na mjestima koja ugrožavaju aktivnosti drugih. 

Jedan dovitljivi građanin u Vogošći sjetio se djelotvorne i originalne poruke koja, gle čuda, itekako ima efekta. Otkako je ispred ulaza u svoju zgradu okačio natpis „Ne parkiraj, krademo“, nijedno vozilo više se ne parkira ispred njegovog ulaza. 




Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+13

 Apeli i molbe različite vrste nisu rijetke.

„Nečija žena“ izbacila je obavijest u kojoj je, između ostalog, pisalo „Goga Blagojević spava s tuđim muževima.“ Na njenoj obavijesti neki od šereta, predstavljajući se kao „Nečiji muž“, dopisao je: „Molim adresu od Goge.“

U jednom vogošćanskom naselju na jednom stablu voćke vrlo zapuštenog imanja u koje zalaze samo vukovi, lisice i druga divljač, osvanula je tabla s natpisom „Ne ulazi, bašća je pod videonadzorom“. 

Nisu rijetka ni upozorenja tipa „Nestao bijeli pitbul s crnom flekom na vratu. Odaziva se na ime Reks. Ako ga neko vidi, neka bježi“ ili „Ima li života poslije smrti. Preskoči ogradu i saznaj.“

Nisu rijetki ni oglasi u kojima se traži ili nudi posao. Tako jedan mlad, atraktivan čovjek koji „zna tehniku“ traži „starije tete između 40 i 60 godina koje žele biti zadovoljene“. Naznačio je, također, kako „vrši sve vrste usluga“. 

Šeretske obavijesti tipa „Nisam ginekolog, ali mogu pogledati“ mogu se svakodnevno vidjeti. Na jednom poštanskom sandučetu osvanula je obavijest za poštara „Ne morate mi više u sandučić ubacivati račune i uplatnice jer sam umro“, a na jednoj zubnoj ambulanti „Doktor se oženio i ne vadi deset dana“.

Tabla koja ukazuje na to gdje se nalazi jedna advokatska kancelarija izaziva buru smijeha. Na njoj piše „ADVOKAT ALIJA ZAKLAN U DVORIŠTU“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.