ZANIMLJIVOSTI

Grad poznat širom svijeta: Troja, između legende i historije

CdM
16.07.2018 16:56

Foto: Ova priča se smatrala mitom do sedamdesetih godina devetnaestog vijeka

U provinciji Čanakale u zapadnoj Turskoj, nedaleko od Mramornog mora nalazi se Troja. Grad je poznat širom svijeta zahvaljujući Homerovoj “Ilijadi”. 

Homer kazuje da su Grci, pod vodstvom Agamemnona opsjedali grad deset godina da bi vratili ženu Agamemnonovog brata Menelaja, Jelenu, koju je oteo Paris, mlađi sin kralja Prijama.

Grci su, kako se navodi u "Odiseji", pobijedili tako što su sakrili svoje vojnike u drvenog konja, a zatim otplovili, naizgled poraženi. 

Trojanci su unijeli konja u grad i kada su poslije slavlja zaspali, vojnici su izašli iz konja, otvorili kapije svojim drugovima koji su se krišom vratili i opustošili grad.

Ova priča se smatrala mitom do sedamdesetih godina devetnaestog stoljeća, kada je njemački arheolog-amater Šliman (Schliman) upotrijebio svoje bogatstvo da opsežno ispita brdo po imenu Hisarlik. Otkriveno je devet naselja, od kojih se svako nalazilo povrh prethodnog.

Najstarije je datiralo prije 5.000 godina. Šlimanovo iskopavanje je oštetilo neke dijelove naselja, ali je ono i dalje kompaktno i možda ne toliko impresivno kao što to mnogi posjetioci očekuju. 

Mada skorašnji dokazi navode da se tu nalazilo veliko naselje izvan zidova tvrđave. Bilo kako bilo, velika područja sa zidovima postoje kao i ostaci građevina. U svakom slučaju historija i legenda se vezuju za ruševine koje čine ovo mjesto značajnim i fascinantnim.

NA VRH