UPOZORENJE Nedovoljan broj roditelja, baka i djedova se obazire na ovakva upozorenja

Opsjednutost roditelja mobitelima rezultira povećanim brojem utapanja djece

Fena
16.08.2018 11:37

Opsjednutost roditelja mobilnim telefonima dovela je do povećanog broja utapanja djece, upozorilo je Njemačko udruženje spasilaca. 

Iz ovog udruženja, koje je najveća volonterska organizacija za spašavanje u svijetu, upozorili su roditelje da ne koriste mobilne telefone dok su njihova djeca u vodi.

- Nedovoljan broj roditelja, baka i djedova se obazire na ovakva upozorenja - rekao je Ahim Vize (Achim Wiese), portparol udruženja.

- Doživljavamo svakodnevno da ljudi gledaju na bazene kao na vrtić te jednostavno ne obraćaju pažnju na svoju djecu - izjavio je Piter Harchajm (Peter Harzheim) iz Njemačke federacije nadzornika bazena.

Usljed porasta temperatura za vrijeme ljetnih mjeseci, mnogi Nijemci često odlaze na bazene, jezera i rijeke. Ove godine je došlo do utapanja više od 300 osoba, uključujući 20 djece ispod 15 godina.

Osim roditeljske nepažnje, stručnjaci također smatraju da i škole imaju veliku ulogu kad je u pitanju povećan broj utapanja djece, jer ne postoje obavezni časovi plivanja u nastavnom planu i programu zbog nedostatka pristupa bazenima te zbog manjka podrške vlasti ovakvom vidu tjelesnog odgoja, prenosi Xinhua.

NA VRH