ZANIMLJIVOSTI

Istraživanje u SAD pokazalo: Hitna pomoć dolazi brže ako ste bogati

Javne službe nisu dostupne svima jednako

SAD: Hitna služba brža za bogatije pacijente. Arhiv

Index.hr

17.12.2018

U slučaju srčanog udara, svaka je sekunda važna, što znači da kašnjenje vozila Hitne pomoći može biti fatalno.

Duže čekanje na Hitnu pomoć u ruralnim krajevima poznat je problem u Americi, ali i u drugim zemljama u svijetu.

Studija provedena prošle godine pokazala je da pacijenti koji žive izvan većih gradova na takvu pomoć čekaju dvostruko dulje.

Nova studija, također, u cijeli problem uvodi još jedan faktor - bogatstvo, odnosno siromaštvo. 

Naučnici s Univerziteta u San Francisku ispitali su reakcije zaposlenika Hitne pomoći u 63.000 slučajeva poziva zbog srčanog udara. Posebno su mjerili koliko je vremena vozilu Hitne pomoći trebalo da od trenutka poziva stigne do pacijentove lokacije, zatim vrijeme od dolaska do odlaska s lokacije, vrijeme koje je prošlo od trenutka napuštanja lokacije do bolnice te na kraju ukupno vrijeme potrebno za pružanje Hitne pomoći.  

Rezultati su bili zapanjujući.

Naime, bile su potrebne četiri minute više za reakciju na poziv iz siromašnijih četvrti u odnosu na one bogatije, a sveukupno je Hitnoj pomoći trebalo 10 posto više vremena za izlazak na teren u slučaju poziva zbog srčanog udara u siromašnijim četvrtima.

- Kao društvo možda vjerujemo i nadamo se da su javne službe, poput Hitne pomoći, jednako dostupne svima, ali naši rezultati pokazuju da to nije slučaj, čak ni u potencijalno fatalnim situacijama poput srčanih udara - izjavila je voditeljica projekta, profesorica hitne medicine na UCSF-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.