ZANIMLJIVE DESTINACIJE

Azijski tigar ili Lavlji grad: Zašto je Singapur u vrhu najbogatijih zemalja svijeta

Fuad MUSTAFIĆ

7.4.2019

Agencije

Singapur je zapravo država-grad i nalazi se na listi među najskupljim mjestima na svijetu za život. U prijevodu znači Lavlji grad, a vodi se i kao grad pod imenom „istočnoazijski tigar" zbog naglog ekonomskog razvoja i visokog životnog standarda. Iako ga povezuju s lavom, u ovoj zemlji uopće nema ovih životinja.

Singapur je jedna od najrazvijenijih država svijeta, a kolonijalistima je oduvijek bio privlačan zbog svog strateškog položaja. Prepun isprepletene i zanimljive historije Singapur jednako privlači znamenitostima iz prošlosti kao i modernim atrakcijama.

Bankarski centar

Država Singapur se sastoji iz 63 otoka od kojih je najveći otok Singapur. Zanimljivo je da Singapur tek jedna od tri države koje nemaju glavni grad. Ostale dvije su Monako i Vatikan. U zemlji su službena čak četiri jezika, engleski, mandarinski, tamilski i malajski.

Između Singapura i Malezijskog poluotoka smještenom na samom jugu istočnog dijela Azije se nalazi morski prolaz pod imenom Johorski. On je zbog visoke koncentracije pomorskog saobraćaja poznat i pod imenom „azijski Gibraltar".

Singapur je najveća luka u Aziji, a vremenom je postao i moderan svijetski trgovački centar. Takav status duguje svom idealnom geografskom položaju. Ova država u svijetu proslavila se kao veliki proizvođač kompjuterskih čipova i opreme za velike svjetske firme. Pored toga, Singapur je i jedan od najvećih bankarskih centara Azije i posjeduje veoma liberalnu kapitalističku privredu.

Omiljena je destinacija turista i istraživača koji cijene različitosti, neobične znamenitosti te sve koji su u potrazi su za novim avanturama.

Reljefno nizak ali valovit, s brdovitim dijelovima u središtu, Singapur je smješten na jugu Malajskog poluotoka u jugoistočnoj Aziji, između Malezije i Indonezije.

Preko Singapura teče nekoliko manjih rijeka, od kojih je najvažnija rijeka Singapur. U sredini otoka nalaze se jezera Gornje i Donje jezero Seletar i Gornje i Donje jezero Peirce. Veći dio otoka je kultiviran i betoniran, a jedan manji močvarni dio uz obalu obrastao je mangrovama i u unutrašnjosti ostacima tropske šume.

Manjak izvora vode razlog je zbog kojeg se Singapur opskrbljuje vodom uglavnom iz susjedne Malezije.

Blizina Ekvatora uzrok je visokim temperaturama i vlažnosti, a četvrtinu otoka prekriva šuma koja je većinom zaštićena kao posebni rezervat, a među autohtonim životinjama ovdje se mogu vidjeti majmuni makaki rakojedi.

U Singapuru živi preko 4,6 miliona ljudi, naseljenih na površini od 697 četvornih metara, što ga čini jednom od najnaseljenijih država svijeta. Ovdje postoje tri glavne etničke skupine, Kinezi, Malajci i Indijci.

Singapur ima vrlo zanimljivu, ali i turbulentnu historiju, s obzirom da je zbog svoje strateške važnosti oduvijek bio na meti raznih kolonijalista.

Singapur kakav znamo danas osnovao je 6. februara 1819. godine Tomas Stamford Rafles (Thomas Raffles), poslanik Velike Britanije, koji je prvi uočio strateški položaj ovog grada. Sedam godina kasnije postao je britanskom krunskom kolonijom i razvio se kao značajno lučko i trgovačko središte.Tokom 2. svjetskog rata Singapur osvajaju Japanci, ali već 1946. Singapur postaje samostalna kraljevska kolonija.

Egzotična flora

Danas je vrlo poznat po razvijenom turizmu, a svatko ko Singapur posjeti prvi put steći će dojam savršene organiziranosti, čistoće i sigurnosti.

Što se tiče kuhinje, ovdje zaista ima svega, od malajske, kineske, japanske, indijske, korejske, vijetnamske, pa sve do italijanske francuske, meksičke te drugih kuhinja. Zanimljivo da hrana u Singapuru nije skupa, a ovdje će uživati i ljubitelji ribe kao i vegetarijanci.

Prirodni rezervat Bukit Timah udaljen 12 kilometara od Singapura i jedan od dva značajna područja primarne prašume na svijetu. Istinski ljubitelji prirode i životinja ovdje će doći na svoje s obzirom na okruženje koje je bogato egzotičnom florom i faunom. Prirodni rezervat također je savršeno mjesto za šetnje i planinarenje, a posjećuje ga najveći broj turista.

Jurong Bird Park najveći je prirodni rezervat za ptice u Aziji, u kojem boravi njih više od 600 vrsta, odnosno oko 7. 000 jedinki iz gotovo svih krajeva svijeta. Ovo je mjesto kao stvoreno za znatiželjnike, a posebice za istraživače ptičjeg svijeta koji će ovdje naučiti sve o njihovim različitostima, životu, izgledu i načinu na koji se glasaju.

Jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Singapuru definitivno je Sentosa Island. Ovdje se posjetiocima nudi vrhunska zabava uz vodene sportove, razne aktivnosti na plaži te slobodno vrijeme za odmor.

Stroga pravila

U Singapuru se pripremite na brojna pravila čije se kršenje strogo kažnjava. Zabranjeno je, na primjer, baciti žvakaču gumu ili papirić na ulicu, a kažnjava se i ako u javnom toaletu zaboravite pustiti vodu. Najstrože se kažnjava posjedovanje bilo kakvih opojnih sredstava, a za drogu ili ubojstvo može se dobiti i smrtna kazna. Bilo kakva vrsta skidanja u javnosti, uriniranja, svađanja, vrijeđanja se strogo sankcionira.

Dubai na steroidima

Kada se pomene Singapur, glavna asocijacija su oblakoderi i moderna arhitektura. Oni koji su imali priliku da posjeti Singapur, došli su do zaključka da je Singapur zapravo Dubai na steroidima. 

Sam centar grada broji 4.300 oblakodera od kojih 64 idu u visinu preko 140 metara. 

Prvi oblakoder je podignut 1939. godine. Najviša zgrada u Singapuru je Tanjong Pagar Centre sa 290 metara visine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.