MJERE OPREZA

Zanimljivosti o nošenju zaštitne maske

Maske mogu umanjiti širenje gripe, ali to nije dovoljno

Kako pravilno koristiti masku i je li uopće potrebna. Arhiv

Avaz.ba / Kurir.rs

27.2.2020

Maske mogu umanjiti širenje gripe, ali to samo po sebi nije dovoljno. Obratite pažnju na to da li nepravilno upotrebljavate masku, jer tako samo može povećati rizik od prenošenja zaraze.

Svjetska zdravstvena organizacija dala je svoja uputstva kako maske koristiti, a između ostalog treba je pažljivo staviti preko usta i nosa, nakon čega je treba čvrsto zavezati, kako bi se što vise smanjio prostor između lica i maske.

Postoje specijalne nanomaske koje su skuplje. One zadržavaju čestice i štite i od aerozagađenja. Ipak, najvažnije je izbjegavati ljude koji kišu i kašlju, redovno prati ruke. Tako da nema potrebe da se troši novac za maske. 

Uzdržavajte se od dodirivanja maske dok je nosite. Kad god dodirnete korištenu masku, operite ruke vodom i sapunom, ili sredstvom za pranje ruku na bazi alkohola. Također se upozorava da kada maska postane vlažna, ona više nema zaštitnu funkciju, pa je neophodno zamijeniti je novom, suhom maskom. 

Tu je, naravno, i napomena da su maske za jednokratnu upotrebu i da se ne smiju koristiti više puta. Na internetskim stranicama svjetskih proizvođača nanomaski može se pročitati i da ih ne treba nositi duže od šest do osam sati, jer poslije tog vremena gube zaštitna svojstva. 

Navodi se i da bi nakon nošenja masku trebalo spaliti, kako bismo bili sigurni da su virusi iz nje uništeni i kako se ne bi mogli dalje širiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.