ŽIVOTNE PRIČE

Pjevač šokirao žiri: U zatvoru sam nevin proveo 37 godina...

Upravo sam bio u zatvoru 37 godina zbog tuđeg zločina. DNA me oslobodio. Nisam mogao vjerovati da se to zaista događa, rekao vilijams

Vilijams: Iz zatvora izašao u martu 2019. godine. Printscreen

Avaz.ba

26.5.2020

Afroamerikanac Arči Vilijams (Archie Williams) šokirao je žiri i publiku šoua "America's Got Talent" nakon što im je otkrio tužnu životnu priču.

Dok je bio mladić, uhapsili su ga zbog zločina koji nije počinio, a iz zatvora je izašao u martu 2019. godine, kada je imao 58 godina te je iza rešetaka nevin proveo čak 37 godina.

Sve je krenulo jedno jutro u decembru 1982., kada je 30-godišnju bjelkinju silovao i izbo nepoznati počinitelj u njezinom domu u Luizijani. Unatoč tome što je imao alibi i njegovi otisci nisu pronađeni na mjestu zločina, Vilijamsa su osudili na doživotni zatvor bez mogućnosti uvjetne kazne, i to zbog pogrešne identifikacije jedne svjedokinje.

- Upravo sam bio u zatvoru 37 godina zbog tuđeg zločina. DNA me oslobodio. Nisam mogao vjerovati da se to zaista događa. Znao sam da sam nevin. Nisam počinio zločin. Ali ja sam bio siromašno crnačko dijete i nisam imao ekonomsku mogućnost da se borim protiv države. Iako je troje ljudi potvrdilo da sam u trenutku zločina bio kod kuće, htjeli su da netko plati za zločin - rekao je Vilijams dok je stajao pred sucima talent šoua.

Vilijams: kaže da i dalje nije 'slobodan'. Printscreen

Slučaj je dobio nastavak 2009. kada je ustanovljeno da DNA koji se nalazio na žrtvi ne odgovara Williamsu, no država tada nije poduzela ništa. Tek u martu 2019. je povjerenik Kimble insistirao da se počiniteljevi otisci prstiju predaju u bazu podataka.

To je istražitelje dovelo do poznatog silovatelja Stivena Forbsa (Stephen Forbes), koji je u istom kvartu počinio slične seksualne napade.

Forbs je preminuo 1996. godine, a prije smrti je priznao četiri silovanja, od kojih je jedan bio jako blizu mjesta zločina zbog kojeg su osudili Vilijamsa. 

- Kad sam se suočio s mračnim vremenima, molio sam i pjevao. Tako sam dobio mir - objasnio je.

Ipak, kaže da i dalje nije 'slobodan'. 

- U Angoli ima mnogo nevinih ljudi, radi se o muškarcima koji služe kaznu više od 50 godina. Sretan sam što sam konačno 'očišćen', ali nisam slobodan sve dok oni ne budu slobodni - zaključio je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.