NESTVARNI PRIZORI

Kružno naselje koje je opčinilo svijet

Vlasnicima je dozvoljeno da u kružnom raju žive šest mjeseci godišnje

A. F.

Naselje se sastoji se od 26 kružnih bašta

Foto: AGENCIJE


Na obodu Kopenhagena nalazi se posve neobičan prizor, koji je u eri sve veće urbanizacije predstavlja pravi melem za oči. Brondby Haveby čine nizovi kuća organizovanih u savršene krugove i okruženih bujnim zelenilom koje pruža privatnost stanarima “grada-bašte”.

Prizor koji djeluje kao da je s druge planete zabilježio je fotograf Henri Do, a njegovi snimci ovog bajkovitog naselja, poznatog i kao Brondby Garden City, obišli su svijet.

  • Kružno aselje

    Kružno aselje

    Foto: AGENCIJE


- Tokom posjete Kopenhagenu u Danskoj naišao sam na nešto što izgleda kao vanzemaljska civilizacija. Na moje iznenađenje, ovo je samo mali dio onoga što se zove “vrtna kolonija”, prostor za baštu koji danski građani mogu da iznajme kako bi gajili biljke. Ako živite u gradu jasno je da je prostor izuzetno ograničen, tako da je ovo savršen način da imate svoju baštu i vratite se prirodi - kaže Do.

Naselje se sastoji se od 26 kružnih bašta izgrađenih još ’60-ih godina, a svaku od njih čini oko 16 privatnih placeva u obliku trougla. Ukupno 284 kuće pružaju mirno mjesto za bijeg od gradske buke i zagađenja.

- Dok se vozite kolima, Brondby izgleda poput svakog drugog naselja na planeti. Tek kada sam uzeo dron i podigao ga u vazduh, moja perspektiva se promijenila. Pogled na ovo mjesto iz vazduha bio je zadivljujuć - otkriva fotograf.

  • Vlasnicima je dozvoljeno da u kružnom raju žive šest mjeseci godišnje

    Vlasnicima je dozvoljeno da u kružnom raju žive šest mjeseci godišnje

    Foto: AGENCIJE


Ideja o “vrtnom gradu” odobrena je 1964. godine kada je opština Brondby odlučila da dodijeli prostor zainteresiranim građanima koji žele da iskuse život u prirodi.

Tada je pejzažni arhitekta Erik Migind došao je na ideju da kreira netipičnu formu naselja inspirisan izgledom skandinavskih sela iz 18. vijeka, a sve u cilju boljeg povezivanja i interakcije između stanara.

Vlasnicima je dozvoljeno da u kružnom raju žive šest mjeseci godišnje, od aprila do oktobra, kako bi se brinuli o svojim baštama. Centralni dio kružne bašte služi kao parking i mjesto okupljanja žitelja ovog kružnog zelenog gradića gdje se često organizuju i razne društvene aktivnosti.

Više o:

Kopenhagen Naselje
NA VRH

Podijeli članak na