PODIJELIO ISKUSTVO

Trans muškarac rodio dvoje djece, pa zapao u postporođajnu depresiju

Generalno sam uživao u njoj i činjenici da mi zbog toga brada postaje gušća, rekao je

Želi podići svijest o trans trudnoćama. AGENCIJE

A. F.

7.6.2021

Kajden Kolmen (Kayden Coleman)  je advokat, vaspitač i transrodni muškarac koji je rodio dvoje djece. Ima sedmogodišnju kćerku Azaeliu i desetomesečnog sina Džurnija (Jurnea). Danas slobodno govori o traumatičnim iskustvima tokom trudnoće i naglašava da je nužno da se poradi na edukaciju o trans trudnoći. U najnovijem intervjuu objašnjava kako je bio pogrešno prijavljen, kako nije imao odgovarajuću njegu niti je uživao u privilegijama jedne trudnice.

Kajden se odlučio da započne tranziciju iz ženskog u muški pol još 2009. godine, ali nije imao operaciju na genitalijama i zadržao je svoje ženske reproduktivne organe. U martu 2013. imao je mastektomiju radi uklanjanja dojki i morao je privremeno da prestane da uzima testosteron.




Prošao traume

Navodi da je bio izuzetno šokiran kada je shvatio da je u petom mjesecu trudnoće sa prvim djetetom, kojeg je rodio 2014. godine. Prošlog januara je bila ista situacija, ponovo je bio zapanjen saznanjem da je trudan, očekujući dijete sa svojim dečkom Dominikom. Sada sa ponosom pokazuje fotografije dvoje djece na Instagramu, ali i dalje je zapanjen koliko su mu obje trudnoće bile posebno teške.

- Bilo je puno trauma. Najviše maltretiranja imao sam od strane medicinskog osoblja, kada su me pitali o identitetu i kada su me redovno pogrešno upisivali. Poslije to zadaje dodatne peripetije. Nisu mi dali ni da boravim u porodilištu u bolnici gdje je trebalo da idem na preglede jer je kao to odjeljenje za žene. Mnoge ljekarke su mi nudile da uradim abortus i to nekoliko puta, što sam naravno odbio - kaže Kajden.

Mislili da je debeo muškaracx

Mnogi su mislili da je on zapravo debeo muškarac, pa nije mogao da uživa povlastice trudnica, da ne čeka u redu, da ima svoje parking mjesto i sjedište u gradskom prevozu.

- Nisam morao puno da budem napolju jer sam se bojao da će neko da me napadne, iako nikoga ne provociram. Oni drugi su mislili da imam pivski stomak. Svašta mi se izdešavalo i sada se trudim da radim na tome da se podigne svijest o trans trudnoćama i da se pokrene neka radionica na tu temu -  kaže on.


Kajden je poput mnogih žena zapao i u postporođajnu depresiju i navodi da je dugo imao suicidne misli.

- Kada sam saznao da sam ponovo trudan, prvo što sam pomislio bilo je, ne želim da imam drugu takvu situaciju. Ali zapravo, nije mi trudnoća bila toliko loša. Generalno sam uživao u njoj i činjenici da mi zbog toga brada postaje gušća - izjavio je 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.