AUTO-MOTO

Iz Meksika u osvajanje Amerike

KIA u Montereju gradi novu fabriku

M. D. A.

4.9.2014

KIA Motors potpisao je sa meksičkom vladom sporazum o gradnji nove fabrike automobila u Montereju, u sjeveroistočnoj pokrajini Nuevo Leon.

Svečanosti potpisivanja sporazuma u Meksiko Sitiju prisustvovali su visoki predstavnici obje strane - između ostalih potpredsjednik KIA Motorsa Hjoung-Keun (Hank) Li, meksički predsjednik Enrike Penja Nijeto (Enrique Pena Nieto), te Rodrigo Medina de la Kruz (De La Cruz), guverner pokrajine.

Gradnja počinje već krajem mjeseca, a trebala bi biti završena u prvoj polovini 2016. godine. S ovom fabrikom, čiji će godišnji kapacitet iznositi 300.000 vozila, godišnji proizvodni kapaciteti korejskog giganta povećat će se na čak 3,37 miliona vozila, od čega 1,69 miliona u Koreji. Vodeći ljudi KIA-e još nisu odlučili koji će se modeli proizvoditi u novoj fabrici.  

Vrijednost investicije, koja će se protezati na 500 hektara, ocijenjena je na milijardu američkih dolara, što ne uključuje brojne dobavljače, koji će tamo, također, postaviti svoje pogone.

Kao jedan od najbrže rastućih automobilskih proizvođača na svijetu, KIA Motors razmišljao je o različitim mogućnostima ulaska na svjetska tržišta kako bi osigurali daljnji razvoj robne marke. Meksiko, kojem stručnjaci prognoziraju veliki porast potražnje novih vozila, izabran je kao lokacija za novu fabriku, jer je jedno od glavnih tržišta, na kojem KIA još nije prisutna kroz svoju prodajnu mrežu.

KIA očekuje da će njena meksička fabrika odigrati ključnu ulogu u rješavanju teškoća s kojima se suočava u posljednjih nekoliko godina, a to je - kako zadovoljiti potražnju za svojim vozilima. To će KIA-i prvenstveno omogućiti kraće rokove isporuke za vozila namijenjena američkom tržištu, gdje već nekoliko godina bilježi dramatičan rast prodaje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.