Uz pomoć 10 zlatnih pravila uštedite gorivo i novac

Avaz.ba
21.09.2017 17:12

U vožnji, naročito tokom gužvi na putu, prilično se opterećujemo koliko benzina trošimo. 

Uz samo malo pažnje i razmišljanja u vožnji možete uštedite i do 20 posto goriva. 

Potrebno je samo da obratite pažnju na deset stvari dok ste za volanom automobila, i primijetit ćete da ste smanjili "posjete" benzinskim stanicama. 

1. Nježno s papučicom gasa 

Naravno da je prvo i osnovno pravilo štedljive, kao uostalom i svake druge vožnje nježno i "pametno" postupanje s papučicom gasa. 

Držite obrtaje u najpovoljnijem rasponu. Kada postignete željenu brzinu, prebacite u najviši mogući stepen prenosa i održavajte brzinu. 

2. Ne vozite u "leru" 

Pogrešno je dugo se "kotrljati" do semafora u praznom hodu. 

Automobil, zavisno od motora, troši od 0,5 do jedne litre goriva na sat dok pri kočenju motorom elektronika isključuje ubrizgavanje goriva u cilindre i tako praktično u tim trenucima smanjuje potrošnju na nulu. 

3. Ispraznite prtljažnik 

Nemojte da se vozite s nepotrebnim teretom u automobilu. 

Svakih 100 kg opterećenja povećava potrošnju za oko pet posto. 

4. Isključite motor u mjestu 

Novi automobili danas dolaze sa sastavom start-stop koji isključuje motor dok auto stoji, čime se u gradskoj vožnji može znatno uštedjeti. 

Možete i sami isključiti automobil kada znate da ćete malo duže stajati – recimo ako vam se upravo ugasio semafor "pred nosom" 

5. Usporite 

Ukoliko vozite 120 po auto-putu umjesto 140 km/h, možete smanjiti potrošnju i do 15 posto. 

6. Uklonite nepotrebne nosače 

Krovne kutije izvrsno su rješenje za višak prtljaga, ali bitno povećavaju potrošnju. 

7. Vozite konstantnom brzinom 

Kočenjem rasipate kinetičku energiju, a onda trošite gorivo da je ponovo "stvorite". Sportska vožnja s mnogo naglih ubrzanja i kočenja može povećati potrošnju i do 50 posto. 

8. Štedljivo s klima-uređajima 

Isključite uređaj na nižim brzinama. Oko 90 km/h višak goriva koji troši klima izjednačuje se s povećanom potrošnjom zbog otvorenih prozora, pa se na većim brzinama klima više "isplati". 

9. Provjerite pritisak u gumama 

Gume na automobilu uvijek bi trebalo da budu pod pritiskom koji je propisao proizvođač, i zbog potrošnje goriva, ali i zbog mnogih drugih razloga – od prianjanja za podlogu do ravnomjernog trošenja. 

10. Redovno održavajte automobil 

Najmanje troši ispravan automobil. Staro ulje, napola začepljeni filter i slični rezultati nemara odražavaju se i na potrošnju goriva. 

NA VRH