AUTO-MOTO

Hyundai i KIA razvijaju novu strategiju pogona: Motori i mjenjači za ljepšu budućnost

Piše: Avaz.ba

7.11.2017

Automobilska grupacija Hyundai Motor Group, koju čine proizvođači Hyundai i KIA, na internoj međunarodnoj konferenciji o pogonskim sklopovima predstavila je novu strategiju razvoja pogona. 

Više od 1.200 inžinjera i akademika vodećih kompanija s područja razvoja motora iz cijelog svijeta je učestvovalo na dvodnevnom događaju, gdje su predstavili priloge o temi „Pomjerajmo granice tehnologija pogonskih sklopova: za povećanje vrijednosti za korisnike“.

Na konferenciji je južnokorejski automobilski gigant, inače peta najveća automobilska grupacija na svijetu, predstavio prva četiri motora i dva mjenjača iz nove linije pogonskih sklopova, koju su prozvali Smart Stream.

Otvaranje ventila

Pogonski sklopovi Smart Stream, koje su razvili višestruko nagrađivani inžinjeri iz grupacije Hyundai-KIA, pružaju nižu potrošnju goriva i manje emisije štetnih plinova. Počevši sa 1,6-litarskim benzinskim i dizelskim motorima, tehnologija će biti raspoloživa za sva njihova vozila.

Sljedeća generacija Smart Stream tehnologije optimizira postojeću strukturu pogonskih sklopova s dijelovima motora kojima su smanjili dimenzije i težinu i tako smanjili potrošnju goriva. S naprednim tehnikama sagorijevanja Smart Stream motora namjerava Hyundai Motor Group ubuduće povećati termalnu učinkovitost do 50 posto.

Među Smart Stream tehnologijama, predstavljenim na konferenciji, nalazi se i prva komercijalna upotreba tehnologije CVVD (Continuously Variable Valve Duration), koja omogućava različite uglove i intervale otvaranja ventila za optimalno odazivanje motora u različitim uvjetima rada. Radi se o dodatnom prilagodljivom trajanju otvaranja ventila. Kod benzinskog 1,6-litarskog Smart Stream turbomotora otvaranje i zatvaranje ventila cilindra podešeno je tako da se optimalno odaziva na različite načine vožnje, kao npr. štedljiv ili dinamičan način.

„Mokro“ kvačilo

Ostale nove tehnologije su, između ostalog, osmostepeni mjenjač s „mokrim“ dvostrukim kvačilom. Za razliku od uobičajenih automatika, sistem s dvostrukim kvačilom omogućava optimalno odazivanje, a sa osam stepeni prijenosa i vrlo učinkovitim hidrauličnim sistemom garantira brža ubrzanja uz vrlo nisku potrošnju goriva.

16

Smart Stream motora će Hyundai Motor Group razviti do 2022. godine (10 benzinskih i šest dizelskih), kao i šest mjenjača

Dominacija konvencionalnih motora do 2025. godine

Na konferenciji su vodeći ljudi grupacije naglasili svoju uvjerenost da će motori s unutrašnjim sagorijevanjem zadržati globalnu dominaciju do 2025. godine, kada će plug-in hibridi i električni motori postati mnogo popularniji. Do tada, Hyundai i KIA će povećati proizvodnju električnih motora, motora s gorivim ćelijama i plug-in hibrida.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.