AUTOINDUSTRIJA

Nakon najave "Toyote" da ukida dizelaše, još jedan proizvođač učinio isto

Index.hr

9.5.2018

I dok neke kompanije, usprkos trendovima, ostaju vjerne dizelskim motorima, neki, poput "Toyote", ih miču iz game.

Prema najnovijim informacijama, "Toyoti" će se pridružiti "Nissan", koji na evropskom tržištu više neće nuditi dizelske opcije, piše Reuters. 

Prevedeno, to znači da "Renaultovi" dCi motori izlaze iz ponude, 1.5 dCi kod vozila nižih klasa, te moćniji 1.6 i 2.0 dCI kod jačih igrača. "Nissan" je tu čak i odlučniji, pa ukidanje dizelaša ne vrijedi samo za Evropu već za cjelokupnu globalnu ponudu. 

- Zajedno s drugim proizvođačima i industrijskim faktorima, vidimo daljnju progresiju pada dizelaša, ali to ne vidimo kao trenutnu pojavu. Za sada će "Nissan" svojim klijentima nuditi moderne dizelske motore - izjavio je portparol "Nissana" za Reuters. 

Dizelski motori dostupni su u širokoj paleti modela, od Micre i Juke, preko Pulsara i Qashqaija do X-Traila.

Međutim, isti je izvor u nastavku bio vrlo jasan: "U Evropi, gdje je prodaja dizelaša koncentrirana, s našom elektrifikacijom bit će ukidana dizelska ponuda sa svakom obnovom modela iz osobnog programa". 

Uprkos padu popularnosti dizelaša, mnogi proizvođači će ih i dalje nuditi. Među njima su "Daimler" i "Volkswagen", ali očito ne i "Nissan", koji je već najavio smanjenje obima proizvodnje u britanskim pogonima. Tako će u pogonima u Sanderlendu biti otpuštene stotine radnika, najvećoj britanskoj fabrici automobila, zaključuje Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.