BMW

Ukazao se novi M4 Coupe

U pogledu dizajna, novi M4 je potpuno usklađen sa M3 i izgleda agresivnije nego do sada

M4 Coupe: Stiže u martu. Promo

N. D. / Sport Avaz

29.9.2020

Zajedno s premijerom novog M3, BMW je predstavio i novi M4 Coupe u standardnom i Competition paketu. Automobil stiže u prodajne salone u martu slijedeće godine, kao i limuzina.

BMW M4 Coupe dijeli CLAR arhitekturu sa M3 i koristi isti redni twin-turbo trolitarski bezinski motor. U osnovnoj konfiguraciji motor isporučuje 480 KS i kombinira se sa šestostepenim manuelnim mjenjačem. Competiton donosi 510 KS i 650 Nm maksimalnog obrtnog momenta, ubrzanje od 0-100km/h za 3,9 sekundi i maksimalnu brzinu od 250 km/h. Sa M Pro paketom brzina se podiže na 290km/h.

Za razliku od istog agregata u SUV modelima X3 M i X4 M, Coupe ima specijalno dizajnirani sistem hlađenja zahvaljujući kojem se automobil može koristiti i na stazi. Snaga se šalje na zadnje točkove preko osmostepenog automatskog mjenjača, a prvi put za ovaj model postoji i opcija prijenosa snage na sve točkove. Novi xDrive sistem, koji može poslati 100 posto snage na zadnje točkove, stiže na tržište 2021. godine.

Ogibljenje je isto kao na M3 i obuhvata adaptivne amortizere, šestoklipne kočione čeljusti, kontrolu trakcije u deset nivoa i elektronski diferencijal ograničenog proklizavanja. Karbon-keramičke kočnice su na listi opcija. Postoji i opcija programiranja rada upravljanja i odziva na gas i kočnice, kao i intenziteta izmjene stepena prijenosa, krutosti ogibljenja i nivoa asistencija za kontrolu trakcije.

U pogledu dizajna, novi M4 je potpuno usklađen sa M3 i izgleda agresivnije nego do sada, s posebno istaknutim bubrezima na prednjoj strani. Felge su prečnika 19 inča naprijed i 20 inča nazad.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.