RAST & RAZVOJ

Šta se dešava u prvom satu nakon rođenja

"Bebe i mame"

28.6.2018

Buduće mame tokom trudnoće često zamišljaju kako će izgledati beba i šta će osjetiti u prvom trenutku kada to malo biće priviju uz sebe. Taj prvi kontakt vrlo je važan jer beba prolazi veliki stres tokom prvog sata svog života. Evo šta se događa u tih prvih 60 minuta.

Šta beba osjeća

Beba je devet mjeseci bila na sigurnom i toplom mjestu, nije osjećala nelagodnost ili bol, a zatim iznenada počinje napuštati to mjesto i dolazi u prostor blještavog svjetla, hladnoće, dodira, mirisa i velike buke.

Prvi majčin dodir beba doživljava kao povratak u onaj sigurni svijet pun topline. Sada je potrebno malo vremena i strpljenja da se mama i beba usklade oko dojenja.

Kako izgleda

Bebina glava može biti nepravilnog oblika, pomalo izdužena. Boja lica može biti roskasta ili crvena, a ruke i noge modre. Nemojte se uplašiti ako beba bude imala sukrvice na koži, to je česta pojava, kao i kada se beba rodi s malim bjeličastim sluzavim naslagama na koži. Te promjene na koži nestat će nakon 24 ili 48 sati po rođenju.

Šta doživljava

Prvi sat tek rođene bebe je kritičan. Prelazak u vanjski svijet iz majčine utrobe zahtijeva brojna fizička i psihička prilagođavanja. Prvim udisajem vazduha beba mora preći s fetalne na novu cirkulaciju. Sam čin udisanja predstavlja za mala pluća veliki napor i traži mnogo energije.

Uspostavljanje veza

Odmah po rođenju u većim bolnicama beba je smještena uz majku. Ne libite se da je uzmete i utješite, jer je ona vrlo uznemirena mnoštvom novih zvukova i slika oko sebe. Ovo je idealno vrijeme da uspostavite prvi nježni kontakt s bebom i da počnete s dojenjem. Tokom ove faze bebe uče kako da pronađu put do mamine bradavice, kako da povuku prvo mlijeko i nauče pravilno gutati.

Kako se ponaša

Bebe su čudesne i sposobne. Ako je uznemirena beba će samu sebe umiriti stavljanjem prsta u usta. Također, može održavati optimalnu tjelesnu temperaturu neprestanim pokretanjem ekstremiteta. Bebine oči mogu se fokusirati na pet do šest centimetara, što je gotovo precizna razdaljina od mamine ili tatine ruke do njihovog lica.

Šta se još može očekivati

Rođenje je za bebu vrlo naporno i normalno je da beba ubrzo zaspi. Nije neobično da beba odspava četiri do osam sati nakon rođenja, budeći se nakratko kako bi jela i onda nastavila spavati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.