LIČE NA MODRICE

Šta su mongolske fleke i zašto se pojavljuju na bebinoj koži

Ne mijenjaju boju ili oblik

Obično se javljaju na zadnjici i leđima. Printscreen

E. Ag.

4.5.2023

Plavo-sive fleke koje podsjećaju na modrice mogu se pojaviti kao jedna velika mrlja na bebinoj koži ili nekoliko manjih fleka. Nemaju poseban oblik, niti izbočine i ne izazivaju bebi probleme, tako da nije potrebno liječenje. Roditelji bi trebalo da izbjegavaju upotrebu krema ili lijekova (bez konsultacije s ljekarom) u nadi da će smanjiti pojavu mongolskih fleka jer vjerovatno neće djelovati i mogu prouzrokovati više štete nego koristi.

Gdje se pojavljuju

Fleke koje liče na modrice se obično javljaju na zadnjici i leđima, ali se zapravo mogu pojaviti bilo gdje. Mnoge bebe će ih imati na nogama, ramenima, rukama, a ponekad i na licu. Što se tiče veličine, neke tačke mogu biti male i do nekoliko milimetara, dok druge mogu biti do 10 centimetara ili više. Prisutne su i kod djevojčica i kod dječaka.

Zašto se pojavljuju

Smatra se da se plavo-sive mrlje pojavljuju tokom trudnoće dok se fetus razvija. Ćelije u koži koje proizvode i sadrže pigment koji se zove melanin nazivaju se melanociti. Melanociti su prisutni u dermisu (srednjem sloju kože) embriona već u desetoj sedmici. Ovi melanociti se kreću u epidermis (gornji sloj kože) oko 11 do 14 sedmice. U dermalnom sloju kože do 20. sedmice ne bi trebalo da ostane melanocita. Ali u slučaju mongolskih fleka, iz nepoznatih razloga, melanociti ostaju u dermisu i aktivno proizvode melanin, što rezultira tamnijim pigmentom.

Da li mogu nestati

Sigurno se pitate da li će ove fleke u boji modrica na bebinoj koži nestati. Dobra vijest je da u najvećem broju slučajeva fleke same od sebe izblijede i povuku se do šeste godine djeteta. Rijetko se plavo-sive mrlje zadržavaju u odraslom dobu.

Iako se u početku plavo-sive mrlje mogu pomiješati s modricama, važno je napomenuti da prave modrice mijenjaju svoju boju i veličinu u roku od nekoliko dana, dok plavo-sive mrlje ostaju iste. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.