VIDEO POSTAO VIRALAN

Ljekar upozorava: Oprezno s davanjem vode bebama

To može dovesti do trovanja koje je u medicinskim krugovima poznato kao hiponatrijemija, stanje kada višak vode razrjeđuje so u krvi

Mnogi roditelji ne znaju. Printscreen

E. Ag.

24.4.2023

Mnogi roditelji ne znaju u kojoj bi dobi trebali početi djeci davati vodu. Upravo je zbog toga ljekar Karan Raj na svom TikTok profilu upozorio kako davanje vode bebama može biti iznimno opasno, a u nekim slučajevima i smrtonosno. Naime, reagirajući na video jedne tiktokerice koja ismijava partnera jer misli da je voda opasna za bebe, Raj je otkrio da su bubrezi novorođenčadi čak upola manji nego kod odraslih, zbog čega ne mogu ispravno probaviti vodu.

Višak vode

To može dovesti do trovanja koje je u medicinskim krugovima poznato kao hiponatrijemija, stanje kada višak vode razrjeđuje so u krvi.

- Višak vode postepeno se vraća u krvotok i razrjeđuje so. Ova pojava može uzrokovati mnoge probleme, od oticanja mozga, napada, pa sve do smrti - objasnio je ljekar te dodao kako bebe ne bi smjele piti više od 250 mililitara vode.

@dr.karanr Water & babies @Dylan ♬ original sound - Dr Karan Raj

1,6 miliona pregleda

Osim toga, Raj je naglasio da konzumiranje vode kod beba također uzrokuje da se brzo zasite. Samim time, mnogo slabije jedu hranu, odnosno piju mlijeko, zbog čega dolazi do nedostatka energije i hranjivih tvari koje su im potrebne da budu zdrave.

Video ljekara u kratkom je vremenu postao viralan i ima 1,6 miliona pregleda, a u komentarima mu se javilo mnogo roditelja koji su priznali da nisu bili upoznati s ovim važnim informacijama.

- Zašto niko ne govori o ovome? Hvala vam što ste objavili ovo upozorenje jer nam to nije rekao niko, pa čak ni naš pedijatar - samo je jedan od komentara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.