DOŽIVOTNA ROBIJA

Ratni zločinac Karadžić posljednjih dana više puta gubio svijest

Proglašen krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja

Ratni zločinac Karadžić. ICTY

N. Aj.

prije 4 dana

Presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić (78) u britanskom zatvoru na ostrvu Vajt proteklih dana više puta je padao u nesvijest. 

Porodica zločinca tvrdi da je njegovo zdravstveno stanje veoma loše, a da mu se "ne pruža nikakva medicinska pomoć".

Kćerka ratnog zločinca Sonja Karadžić Jovičević rekla je za "Novosti" da je njen otac u posljednjih šest dana nekoliko puta gubio svijest i prilikom padova povrijedio je glavu, kuk, rebra i oba ramena.

- Svaki put su ga dovlačili iz kupatila ili hodnika i ostavljali u ćeliji bez nadzora, medicinske pomoći i ispitivanja. Za ovih više od dva mjeseca od prošlog alarmantnog stanja, nije imao nikakvu dijagnostičku proceduru, pa samim tim ni terapiju za postojeće probleme. Njegovo zdravstveno stanje je sve ozbiljnije - rekla je.

Opet je iznijela ozbiljne optužbe i kazala kako je to "sistematsko, nehumano lišavanje čovjeka njegovih prava na medicinsku pomoć u cilju izazivanja nepovratne štete i posljedica, kako bi došlo do spore, mučne i sigurne smrti".

Karadžić je na doživotnoj robiji nakon što je proglašen krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.