KORISNO

Masirajte bebe, evo zašto je to važno

Masaža od ranog perioda života doprinosi jačanju opažajnih sposobnosti djece, mališani bolje spavaju, budniji su i opušteniji

Beba je spremna za masažu već od šeste sedmice života. Ilustracija

Bebe i mame

5.11.2019

Primjena masaže kod beba praksa je stara više hiljada godina. U novije vrijeme efekte masaže na rani rast i razvoj djeteta potvrdila su brojna klinička ispitivanja, odnosno rezultati rada sa djecom. 

Istraživanja su pokazala da organizam beba koje se masiraju proizvodi više mijelina, što pozitivno utječe na prenošenje nadražaja od nerva do mišića. Mijelin je protein koji obavija nervna vlakna i nadležan je za njihovu vezu s mišićima.

Na taj način se kasnije sprečavaju oštećenja uzrokovana nepravilnim držanjem. Osim toga, masaža od ranog perioda života doprinosi jačanju opažajnih sposobnosti djece.  

Maleni bolje spavaju, budniji su i opušteniji i uživaju u masaži. U opuštenoj atmosferi jača veza između roditelja i djeteta i produbljuje i učvršćuje fizička bliskost.

Beba je spremna za masažu već od šeste sedmice života. Važno je da je pupak zarastao kako ne bi došlo do infekcije. Bebu ne treba masirati kada je bolesna, niti kada ima temperaturu.

Vodite računa da su vam ruke tople i da je prostorija zagrijana. I bebi-ulje koje koristite za masažu treba biti malo zagrijano.

Započnite masažu tako što ćete jednu šaku staviti na bebinu glavu, a drugu na stomak.

- Glava: Masirajte nježno dlanovima obje ruke dio lica od nosa ka obrazima i od čela ka sljepoočnicama.

- Ruke i noge: Jednom šakom obuhvatite jednu bebinu butinu ili jednu nadlakticu, a zatim lagano vucite ruku prema bebinoj šaci, odnosno stopalu. Prije nego što pustite ruku/nogu, drugom šakom obuhvatite istu ruku/nogu i ponovite postupak. Zatim isto uradite i sa drugom rukom/nogom.

- Stomak: Prelazite naizmjenično lijevim i desnim dlanom preko bebinog tijela, počevši od ramena, preko grudi i stomaka, do suprotne noge. Grudi masirajte iznutra prema spolja, a stomak u smjeru kretanja kazaljke na satu.

- Leđa: Prvo lagano prelazite dlanovima poprijeko preko cijelih leđa. Zatim, polazeći od potiljka, preko cijelih leđa, sve do stopala. Kičmu nemojte masirati.

- Vodite računa i o simetriji: Ako ste lijevu nogu masirali pet puta, onda isto toliko puta trebate masirati i desnu. 


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.