POLICAJKA OTKRILA

Ovo nikada ne kupujte djeci: Može lako privući predatore

Video na TikToku postao viralan

Ne kupujte predmete s djetetovim imenom. Printscreen / TikTok

E. Ag.

19.4.2023

Nedavno je na TikToku postao viralan video u kojem je objašnjeno zašto roditelji nikada ne bi smjeli kupovati personalizirane ruksake ili druge predmete s imenima svoje djece. Objavu koja je u vrlo kratkom vremenu postala viralna objavila je mama i policajka Dena Iv (Dannah Eve), koja je u snimku objasnila da predmeti s djetetovim imenom mogu omogućiti, odnosno olakšati grabežljivcima da priđu djeci.

Lažni osjećaj 

- Oni često koriste djetetovo ime za uspostavljanje lažnog osjećaja bliskosti i povjerenja, što se potom može iskoristiti da im se pristupi na lakši način. Iako se ovakve stvari mnogim roditeljima mogu činiti potpuno bezopasnima, personalizirani predmeti za dijete mogu lakše privući predatore - objašnjava policajka, koja tvrdi kako su ruksaci ili odjeća s dječjim imenima možda slatki, ali definitivno su nešto što roditelji nikada ne bi trebali kupovati svojoj djeci.

@dannah_eve ⚠️ PSA TO ALL PARENTS ⚠️ #femalesafety #keepyourkidssafe #safetytips #safetytip #femalesafetytips #familysafety #femalesafety #staysafe #stayawarestaysafe #momsafetytips #staysafeoutthere #thinksmart #lifesavingtip #lifesavinghacks #travelingalone #crimeprevention #dontbeatarget #girlswholivealone #ilivealone #dontwalkaloneatnight #dontwalkalone #situationalawareness #beawareofyoursurroundings #criminalmind ♬ original sound - Dannah Eve

Ime djeteta

Prema njenom mišljenju, ovi predmeti ih, nažalost, mogu dovesti u vrlo opasnu situaciju, a također je naglasila da ovo pravilo ne vrijedi za bebe jer su roditelji stalno uz njih, a ionako se još ne odazivaju na svoje ime. Ali za djecu školske dobi, koja već sama idu u školu i iz nje, ovi predmeti trebali bi biti strogo zabranjeni.

- Predatori sami po sebi ionako često ne izgledaju kao monstruozni ljudi, već se čine istinski dobrim i poštenim ljudima, a ujedno su i odlični u mamljenju djece. Ako znaju ime djeteta, još im je jednostavnije prići mu i pokušati razgovarati s njim. Da se razumijemo, čim neko izgovori ime djeteta i ono se okrene, ta osoba automatski ima prednost jer ima mogućnost natjerati to dijete da misli da ih poznaje ili da poznaje njegove roditelje' - objašnjava Iv, koja je podijelila ovaj video kako bi apelirala na roditelje da razmisle o kupovanju bilo kakvih personaliziranih stvari za dijete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.