ZDRAVLJE

Pet čudnih simptoma trudnoće koji su ustvari potpuno normalni

Crveni dlanovi i stopala koja užasno svrbe su samo jedan od simptomaa

U paketu s trudnoćom dolaze i neke neobične stvari. Ilustracija

Avaz.ba

16.1.2019

Ponekad u paketu s trudnoćom dolaze i neke neobične stvari. Naravno, mislimo na simptome koji bi vas mogli pratiti dio ili pak cijelu trudnoću.

Višak sline

Mnoge žene se tokom prvog tromjesečja žale kako im se u ustima nakupljaju ogromne količine sline. Toliko da im ponekad slina ometa normalan razgovor.

Ovaj problem često je povezan s jutarnjim mučninama pa je dobra vijest da bi trebao nestati već u drugom tromjesečju.

Krvarenje iz nosa ili krvarenje desni

Promjena nivoa hormona može utjecati i na povećanje dotoka krvi u nosnice ili pak učiniti vaše zubno meso značajno osjetljivijim nego do sada. Ovi simptomi najizraženiji su u drugom tromjesečju.

Sindrom gniježđenja

Instinkt za čišćenjem i reorganizacijom životnog prostora osjetit će mnoge trudnice. To je način na koji vam vaše tijelo i podsvijest najavljuju da stiže beba pa ne čudi što se ovaj sindrom najčešće javlja pred sam kraj trudnoće.

Snažniji kosa i nokti

Uživajte dok traje!

Naime, veći nivo estrogena i povećana cirkulacija osiguravaju dodatne hranjive tvari vašoj kosi i noktima pa postoje velike šanse da ćete već na početku trudnoće primijetiti kako su puno snažniji nego inače.

Crveni dlanovi i stopala koja užasno svrbe

Tokom trudnoće vaša se koža rasteže i to ne vrijedi samo za trbuh koji naočigled raste. Povećan dotok krvi u kožu i viši nivo estrogena su najvjerovatniji razlog za crvene dlanove i svrbež kože. Ipak, ovaj simptom nije uvijek bezazlen pa, ako se stanje počne pogoršavati, trebali biste posjetiti ljekara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.