TOKOM TRUDNOĆE

Ne zaboravite vitamin C

Ima ga u svježem voću i povrću, najviše u kiviju i narančama, a neophodan je i bebi i mami

U toku trudnoće nivo ovog vitamina opada. Ilustracija

"Bebe i mame"

2.2.2019

Vitamin C ili askorbinska kiselina vrlo je važan nutijent koji je u organizam moguće unijeti hranom. Ima ga u svježem voću i povrću, najviše u kiviju, narandžama, mandarinama, paprikama, kupusu, zelenoj salati... 

Važan je zbog svoje uloge u proizvodnji kolagena te zaštite vitamina A i E. On nadalje štiti masne kiseline od oksidacije, pomaže pri liječenju anemije, štiti pušače, ima značajnu ulogu u zacjeljivanju rana, ublažavanju simptoma prehlade i gripe te jača imunitet.

Dnevne potrebe C vitamina variraju ovisno o pušačkom statusu, starosti ili posebnim stanjima poput trudnoće. Pušači imaju pojačane potrebe za ovim vitaminom pa je njihovom organizmu potrebno i do 100 miligrama dnevno.

Nažalost, i mnogo trudnica puši i zbog toga su njihove potrebe za ovim nutritijentom još izraženije. Naime, vitamin C je vrlo važan za izgradnju struktura kolagenskih plodnih ovojnica. Trudnice koje puše i one koje ne unose C vitamin osjetljivije su na prijevremeno prsnuće plodnih ovojnica.

U toku trudnoće nivo ovog vitamina i svega što cirkulira krvnom plazmom opada zbog različitih procesa nužnih za održavanje pravilnog razvoja ploda.

S obzirom na to da je vitamin C topiv u vodi, brzo se gubi iz organizma. Zbog toga je trudnicama i dojiljama preporučuje dnevna doza od 75 do 100 miligrama na dan. Bebama do prve godine starosti dnevna doza trebala bi iznositi oko 35 miligrama, a djeci od jedne pa do deset godina 45 miligrama.

Ž6 = Dnevne potrebe

Trudnice ne bi trebale uzimati više od dnevne potrebe vitamina C, jer nije poznato da li i kako on utječe na nerođeno dijete. Slično je i s dojiljama, jer se vitamin C izlučuje putem mlijeka.

Ž6 = Svježe voće

Vitamin C spada u grupu nestabilnih nutrijenata koji se gube ako se hrana dugo kuha ili drži van frižidera. Zato je svježe voće najidealniji izvor ovoga vitamina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.