TRUDNOĆA

Čudesne stvari koje beba radi u stomaku

Prije nego što se rode, reagiraju na jake zvukove, povezuju se s roditeljima i više vole slatke okuse od slanih

Pomoću UZV mogu se vidjeti neke bebine radnje u stomaku. Ab3-dultrasound

E. Ag.

6.2.2023

Donošenje novog života na svijet prekrasan je čin i osjećaj. Sigurno ste se nekad zapitali šta radi vaša beba u maternici? Smije li se, čuje li vaš glas, osjeća li vaše raspoloženje? Stručnjaci se slažu da bebe miču prstima, rukama i nogama, sišu palac, zijevaju i sanjaju. To su samo neke od nevjerovatnih stvari koje beba u trbuhu radi.

Smiju se, plaču i već otvaraju oči

Išli ste na ultrazvuk i na snimku vam se čini da se beba smije? Britanski naučnici su zaista otkrili, promatrajući snimke 4D ultrazvuka, da se bebe do 24. sedmice mogu nasmijati. Zaključili su i da do 36. sedmice trudnoće nerođene bebe mogu napraviti i druge izraze lica, poput spuštanja obrva, naboranog nosa ili rastegnutih usana.

6 neobičnih stvari koje beba radi u trbuhu

- Pokreti smijeha, otvaranje očiju i slično mogu se katkad na UZV-u vidjeti u kasnijoj fazi trudnoće - obično nakon 32. sedmice. Većinom su ti pokreti refleksnog tipa, tako da osmijeh ustvari ne odražava emotivno stanje (ne zaboravimo da se mozak razvija još čitave dvije godine nakon porođaja), već više refleksno razvlačenje muskulature lica. Katkad vidimo i plaženje jezika, pokrete slične sisanju, odnosno pokrete "traženja" bradavice nakon podražaja usana pupčanom vrpcom ili vlastitim prstima - što sve spada u domen čistih refleksa - objašnjavaju ginekolozi.

Slično je i s očima, gdje se u realnom vremenu 4D ultrazvukom nerijetko može vidjeti otvaranje očiju.

No, uz smijanje, beba i plače. Jedno istraživanje je pokazalo da buka niske zvučne frekvencije usmjerena prema majčinom trbuhu kod fetusa u trećem tromjesečju izaziva ponašanje koje izgleda kao plakanje. Beba tada otvara usta, nepravilno diše, a naučnici su čak primijetili i drhtanje usne.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.