GORAŽDE

Musić: Oni nemaju pravo SDA nametati hipoteku u vidu Liberalne stranke ili možda žele dvije stranke pod jednim krovom

Nijaz Musić i Mirsad Žuga. Avaz

Piše: Al.B

22.2.2019

Klub poslanika SDA u Skupštini BPK Goražde i predsjednici Općinskih organizacija SDA Goražde, Prača i Ustikolina, Adis Halilović, Asim Zec i Zijad Kunovac ogradili su se od postupaka i stavova poslanika ove stranke Nijaza Musića i Mirsada Žuge, sa nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine BPK. 

Musić i Žuga priključili su se poslanicima Građanskog bloka, imenovali rukovodstvo Skupštine i klubova naroda, te deblokirali proces uspostave vlasti u ovom kantonu. Tako su se našli na meti kritika jednog broja stranačkih kolega, koji su ih optužili da su se oglušili o stav SDA i potpisane sporazume SDA sa Liberalnom strankom, SBiH i poslanicima Sejadom Tatarinom i Denisom Kulovićem.  

- U narednom periodu o postupcima i ponašanju poslanika Nijaza Musića i Mirsada Žuge očitovaće se organi SDA i poduzeti mjere u skladu sa statutom stranke – zaprijetili su potpisnici saopćenja.

Unutarnje nesuglasice već duže vrijeme su prisutne unutar goraždanske SDA. Formiranjem Građanskog bloka nakon izbora SDA je potisnuta u opoziciju, ali je prelaskom poslanika Sejada Tatarina ubrzo formirala novu skupštinsku većinu. 

Međutim, ni prva, ni druga nisu bile u mogućnosti okončati proces formiranja vlasti zbog podjednakog broja poslanika dva bloka u Klubu Bošnjaka. U posljednje vrijeme intenzivirani su dogovori o novoj, trećoj, skupštinskoj većini, ali dio poslanika SDA još uvijek se čvrsto drži partnera iz LS i SBiH.

- Oni svo vrijeme tvrde da stranke Građanskog bloka neće sa SDA, a evo i danas su demantovani. Nikako da shvate da nemaju pravo SDA nametati hipoteku u vidu LS ili možda hoće da prave „dvije stranke pod jednim krovom“. To ostaje da se vidi – kazao nam je poslanik SDA Nijaz Musić.

Musić dodaje da je u saopćenju nakon sjednice iznijet stav samo šest članova SDA. - Njihove baze i članstvo misle sasvim suprotno, a oni samo obmanjuju javnost. Svaki put kad su se susreli sa neistomišljenicima nastojali su da ih uklone sa političke scene – ističe Musić.

Iako nije ozvaničena potpisivanjem sporazuma, nova većina funkcionira od sjednice na kojoj je Musić izabran za delegata u Domu naroda PFBiH, a potvrđena je i današnjim jednoglasnim odlukama prilikom izbora predsjedavajuće Skupštine i njenog zamjenika, te konstituiranja Klubova Bošnjaka i Hrvata. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.