GORAŽDE

Članice Udruženja "Gračaničko keranje“ predstavile "Cvijet Srebrenice"

Al. B.

8.7.2019

S predstavljanja. A. Bajramović

U Memorijalnoj šumi 8.372 na Posestri kod Goražda članice Udruženja „Gračaničko keranje“ podsjetile su na dane kada je nastao "Cvijet Srebrenice", koji je u proteklih osam godina stigao u sve dijelove svijeta i postao prepoznatljiv simbol genocida. 

Na mjestu gdje je, u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici sagrađen kameni "Cvijet Srebrenice", a u kompleksu Memorijalne šume zasađena 8.372 stabla za svako dijete, ženu i muškarca ubijene u Srebrenici, članice Udruženja istakle su da je "Cvijet Srebrenice" simbol borbe protiv genocida i masovnih stradanja ljudi.  

- Sretne smo i ponosne što smo izgradile jedan simbol koji je prepoznat u cijelom svijetu, a ne samo u BiH. To je simbol sjećanja na Srebrenicu i na sve druge krajeve u BiH gdje je počinjen genocid. Stalno moramo opominjati da nismo zaboravili. Naša je bol ista, a simbolima pokazujemo da je nosimo sa sobom. Danas kada vidimo "Cvijet", ne pitamo kako se zove onaj ko ga nosi, već znamo šta osjeća. Porukom "Cvijeta", porukom simbola stvaramo novi ambijent među nama. Stvaramo ljubav i nadu da se nikad nikome ne ponovi – kazala nam je Azemina Ahmetbegović, predsjednica Udruženja „Gračaničko keranje“.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.